PREDSTAVLJENO NOVO TURSKO STRATEŠKO ORUŽJE: Krstareća raketa nove generacije Čakir

Sa svojom strukturom tijela koja apsorbuje radar, smanjuje se mogućnost otkrivanja krstareće rakete Čakir od strane neprijateljskih sistema.

  • HiTec

  • 01. Apr. 2022  01. Apr. 2022

  • 0

Turska krstareća raketa nove generacije Čakir, koja se može lansirati sa kopnenih, pomorskih i vazdušnih platformi i ima domet veći od 150 kilometara, spremna je za aktivno korištenje.

U prostorijama kompanije Roketsan u Ankari održana je konferencija za novinare povodom promocije nove krstareće rakete Čakir, prenio je TRT.

Prema objavljenim podacima krstareća raketa Čakir, koja se može lansirati sa bilo koje kopnene, pomorske i vazdušne platforme, biće novo strateško oružje snage za oružane snage sa svojim najsavremenijim karakteristikama i efikasnom bojevom glavom.

Nova krstareća raketa Čakir, koja se može lansirati iz aviona s fiksnim i rotirajućim krilima, bespilotnih letjelica i pomorskih platformi, pokretnih taktičkih kopnenih vozila i bilo kakvih površinskih platformi, nudi visoku sposobnost preciznog uništavanja ciljeva sa jedinstvenom bojevom glavom.

Zahvaljujući svom integracijskom linku za prenos podataka, Čakir također omogućava promjenu cilja i otkazivanje zadataka, ovisno o izboru korisnika, dok napreduje do cilja.

Sa svojom strukturom tijela koja apsorbuje radar, smanjuje se mogućnost otkrivanja krstareće rakete Čakir od strane neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane i može da nastavi svoj let čak i u slučajevima intenzivnog elektronskog ometanja.

Očekuje se da se prvo probno gađanje izvede u toku godine sa naoružane bespilotne letjelice Akıncı i da se počne sa njenom integracijom na borbene platforme u 2023. godini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...