ŠEFIK DŽAFEROVIĆ U ATINI GOVORIO O KANDIDATSKOM STATUSU BiH ZA ULAZAK EU: "Prigrlite nas i primite u svoje članstvo jer..."

U obraćanju na forumu osvrnuo se na aktuelne svjetske probleme te globalna kretanja proteklih godina, kao i rusku agresiju na Ukrajinu, ali je ukazao i na situaciju u BiH te na opasnosti od prelijevanja situacije iz Ukrajine zbog ruskog uticaja na zapadnom Balkanu.

  • Vijesti

  • 06. Apr. 2022  06. Apr. 2022

  • 3

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se na Delfi ekonomskom forumu u Atini za koji je kazao da je vrlo važna svjetska platforma na kojem se formiraju nove svjetske politike u smislu svih političkih, sigurnosnih i ekonomskih izazova.

Razmjena mišljenja uz relevantne učesnike tog skupa, dodaje Džaferović, daje nadu da će savremeni svijet osmisliti način kako odgovoriti na izazove na najbolji mogući način.

U obraćanju na forumu osvrnuo se na aktuelne svjetske probleme te globalna kretanja proteklih godina, kao i rusku agresiju na Ukrajinu, ali je ukazao i na situaciju u BiH te na opasnosti od prelijevanja situacije iz Ukrajine zbog ruskog uticaja na zapadnom Balkanu.

“Nadam se da tog scenarija neće doći, ali ako postoji i najmanja vjerovatnoća i strah od takvog nečega o tome moramo govoriti na svim mogućim mjestima. Za nas u BiH jedino rješenje je poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina postignutih reformi te put ka EU i NATO-u” podvukao je.

Ponovio je da svaki pokušaj urušavanja tih reformi i prijetnje secesijom jednostavno neće proći, one mogu samo ugroziti mir i stabilnost, a isto važi i za svaki pokušaj daljnje etničke podjele Bosne i Hercegovine.

Džaferović se osvrnuo i na agresiju u Ukrajini naglašavajući da je ta situacija ujedinila zapadni svijet prije svega Evropsku uniju i NATO savez i ovo je trenutak kada te dvije organizacije trebaju dati odgovor za budućnost.

“Jedan od odgovora bi bio da se vodi proaktivna politika proširenja Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana i da ona ima svoju perspektivu te da politika proširenja bude ozbiljna politika koja će članstvo svih država posmatrati kao geostrateško, a ne kao administrativno pitanje”, kazao je.

Kako je zaključio, ovo je prilika da Evropska unija na osnovu naučenih lekcija prigrli zapadni Balkan, a za početak BiH bi trebao biti dodijeljen status zemlje kandidata za članstvo jer države zapadnog Balkana trebaju EU, ali i Evropska unija treba zemlje Zapadnog Balkana.

“Ovo je također prilika da EU na osnovu lekcija koje je naučila ono što se nalazi u trbuhu EU, a to je Zapadni Balkan jednostavno prigrli i primi u svoje članstvo”, naglasio je Džaferović.

Prema Džaferovićevim riječima to bi za početak bilo dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...