RATNI IZVJEŠTAČI O UKRAJINI I BiH: "Dodikov saveznik Vladimir Putin sada ima pune ruke posla"

Sa snimcima koji svakodnevno stižu iz Ukrajine, lako je povući paralelu sa onim što se prije 30 godina dešavalo u Bosni.

  • Politika

  • 12. Apr. 2022  12. Apr. 2022

  • 0

Strahuje se da Putin nastoji prekrojiti kartu Evrope po uzoru na nekadašnju kolonijalnu silu, piše Glas Amerike.

O tome za Glas Amerike govore novinari koji su rat proveli u Bosni i Hercegovini i pomogli da svijet sazna istinu o onome što se dešavalo, David Rohde, Tom Gjelten i Roy Gutman.

Dešavanja u Ukrajini pokazuju da svijet ipak nije naučio lekciju iz prošlosti, osobito onu iz Bosne prije 30 godina. Međutim u Evropi, osobito njenom istočnom dijelu, postoji moguće opravdan strah da se Rusija zapravo ne želi zaustaviti u Ukrajini.

Sa snimcima koji svakodnevno stižu iz Ukrajine, lako je povući paralelu sa onim što se prije 30 godina dešavalo u Bosni.

Drugi aspekt je odljev izbeglica. To je nešto najstrašnije čemu možete svjedočiti, kada ljude bombama istjeruju iz domova, i milioni njih su primorani pobjeći.

A to se dogodilo i u Bosni. Ali drugi aspekt toga koji me toliko podsjeća na Bosnu je ovo: Milošević je bio razvio vrstu nacionalizma u vođenju Srbije. Bio je to kraj komunizma i on nije bio dobar u vođenju ekonomije pa se okrenuo nacionalizmu kao načinu da ostane na vlasti. Nacionalizam vodi pravo u rat jer je zasnovan na lažima”, kaže dobitnik Pulitzerove nagrade za novinarstvo Roy Gutman, koji je svijetu objelodanio postojanje koncentracionih logora u Bosni 90-tih godina.

Opasnost dešavanja u Ukrajini je to što bi posljedice potencijalno mogle biti dalekosežne, govori novinar Tom Gjelten.

Mislim da je jedna od opasnosti da bi lideri drugih vlada mogli slijediti ovakav primjer.

"Postoji strah da Vladimir Putin cilja ne samo na Ukrajinu, već i na rekonstituiranje starog sovjetskog bloka, koji bi uključivao i druge zemlje istočne Evrope. I mislim da bi se ljudi u Bosni, razumljivo mogli bojati širenja Rusije.

Vrlo je moguće da postoji bojazan i da bi se srpska vlada mogla osjećati ohrabrenom i osjećati da možda ima podršku Rusije. Dakle, da, mislim da je ovo opasan trenutak, svakako za cijelu Evropu i za svaku državu u Evropi, uključujući i Bosnu, koja je upoznala rat i zna šta može učiniti agresivna akcija”, kaže novinar i pisac Tom Gjelten, koji je tokom rata izvještavao iz BiH.

Novinar David Rohde, koji je otkrio postojanje masovnih grobnica u Srebrenici 90-tih godina I koji je za to dobio Pulitzerovu nagradu, smatra da Sjedinjene države moraju ostati fokusirane na Ukrajinu i Putina, ali i da se moraju ponovo fokusirati na Bosnu, s obzirom da Rusija podržava srpske nacionaliste i Dodika.

To je neprihvatljivo.
SAD bi trebalo da se ponovo angažiraju u Bosni.

Bosni bi trebalo dozvoliti da uđe u EU, jer ignoriranje takve situacije samo vodi do većih i opasnijih problema na duže staze.

"Mislim da je Putinova podrška Republici Srpskoj dio nastojanja da se destabilizira i oslabi Evropa. On pokušava proširiti svoj utjecaj koliko god može preko svojih pijuna, i očigledne lažne propagande i dezinformacija, i negiranje onoga što se dogodilo u Srebrenici. Zato je sada vrijeme da se izolira Vladimir Putin ali i nacionalisti bosanskih Srba koji pokušavaju destabilizirati Bosnu”, smatra Rohde.

Međutim ni Bosna, ni Ukrajina u 30 godina svoje nezavisnosti nisu stigle do članstva u NATO savezu, koji zemljama članicama garantira sigurnost. Funkcionalna država je temelj i prvi preduslov članstva kako u NATOu tako i EU, ali neki stručnjaci, kao Roy Gutman, kažu da ne vide da Bosna trenutno dobro funkcionira. A opasnosti moguće postoje, i izvana i iznutra.

Mislim da bi se Bošnjaci sigurno borili ako bi, recimo, Dodik proglasio nezavisnu državu.

Bošnjaci to ne bi prihvatili i mislim da nema šanse da bi bosanski Srbi mogli pobijediti. Na žalost, to bi zavisilo od toga ko podržava bosanske Srbe. I to bi moglo dovesti do dugog rata. Druga opasnost bi bila da Dodik dobije podršku i volontere iz Srbije. A treća opasnost bi bila da bi ih Rusija, ako još ima snage i mogućnosti, podržavala, politički i verbalno, u međunarodnim tijelima. Dakle, to vrlo je opasan put.

Čini mi se da, sve dok traje rat u Ukrajini, dok se Rusija bori i šalje dodatne snage i oružje, stanje u Bosni nije sigurno. Stoga mislim da će ishod u Ukrajini biti veoma važan za Bosnu”, govori Roy Gutman.David Rohde smatra da Bosanci i Ukrajinci imaju pravo da biraju svoje lidere i sa kojim državama žele da budu u smislu vojnog saveza.

“Da bi situacija u Bosni bila stabilnija, mislim da je prvo pitanje članstvo u EU. NATO bi mogao doći kasnije.

Ne vidim kako bi Rusija mogla tvrditi da bi bila ugrožena potencijalnim članstvom Bosne u NATO-u. SAD i EU moraju agresivno odgovoriti na prijetnju koja dolazi iz RS-a. Dodik sada ima manje moćnu podršku. Njegov veliki saveznik Vladimir Putin ima pune ruke posla u Ukrajini. Ovo je opet možda prilika da se Dodik politički pritisne”, kaže Rohde.

On dodaje da je ključno za zvaničnike i građane BiH da vrše pritisak na američke i evropske zvaničnike da sada udvostruče napore ka novoj strukturi vlade u BiH i njenom putu ka EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...