MILO ĐUKANOVIĆ: "Danas cijeli svijet liči na uvećani Balkan"

Smatra da je Crna Gora zajedno sa SFRJ vrijeme raspada te države dočekala nespremno, nerazumijevajući ono što će biti posljedice.

  • Regija

  • 19. Apr. 2022  

  • 0

"Danas cio svijet praktično liči na uvećani Balkan. Ovo je vrijeme izrazite napetosti i velike neizvijesnosti", kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na predavanju na Pravnom fakultetu na temu "Crna Gora nakon raspada SFRJ – dostignuća, izazovi i perspektive".

On je tom prilikom kazao da je ono što  Crna Gora prošla u posljednje tri decenije ogroman izazov. U tom periodu je, podsjeća, upravljao političkim poslovima u Crnoj Gori i, kako je rekao, "bez lažne skromnosti imamšta da kažem na tu temu".

"Generacija kojoj pripadam uspjela je da ostvari veliku želju velikog broja Crnogoraca i našeg i prošlog vremena", istakao je Đukanović.

U Crnoj Gori je stanovao iskreniji jugoslovenski idealizam

On je kazao da su tekovine evroatlantske politike u periodu nakon Drugog svjetskog rata doprinijele domaniciji Evrope i Amerike, ali i veliki napredak čovječanstva.

"Vjerujem da treba da budemo sastavni dio evroatlantske civilizacije", kazao je Đukanović.

Smatra da je Crna Gora zajedno sa SFRJ vrijeme raspada te države dočekala nespremno, nerazumijevajući ono što će biti posljedice.

"U Crnoj Gori je stanovao iskreniji jugoslovenski idealizam nego u nekim drugim Eks-Ju republikama. U Crnoj Gori se u tom periodu dogodila i revolucionarna smjena vlasti i to nas upozorava da su takve neinstitucionalne promjene opasne za društvo",  - naglasio je Đukanović.

To je međutim, kako je rekao, dovelo do jednog krupnog ostvarenja, a to je očuvani mir. Podsjeća da je Crna Gora jedina Ex-YU republika u kojoj nije bilo rata.

"Odabrali smo mir i to je za mene bila nova vrijednost u Crnoj Gori", naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u osnovi velike kriza koja je 1996. godine pogodila Crnu Goru, a koja je trajala do 1998, bio je odnos sa Srbijom.

"U tom periodu smo prošli fazu otrežnjenja i nužnosti obnove crnogorske nezavisnosti. U tom metežu je došlo i do NATO intervencije 1999. godine. Većina javnosti je očekivala da ćemo stati uz blok zagovornicima rata. Umjesto toga, Crna Gora je poručila da ne želi da učestvuje u tom ratu i da će učiniti sve sa sačuva taj mir. To je doživljeno kao izdaja nacionalnih interesa u zajedničkoj državi", dodao je Đukanović.

To je, kako je rekao, bio i period kada je vlast u Beogradu ovdje formirala sedmi bataljom vojne policije.

Dodaje da Balkan nije prepun primjera u kojima je moguće obnoviti državu bez rata i međunarodna zajednica je pokušala da nas odvrati od tog cilja, navodi Pobjeda.me.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...