BURNA RASPRAVA U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-a: "Srpska vojska spremna je za napad, a ne da se brani, Beograd i Moskva najveća prijetnja Kosovu i Bosni i Hercegovini..." (VIDEO)

"Kosovska nezavisnost nije rezultat 'secesionističkih poteza',, Kosovo je stvoreno kao rezultat 'genocida počinjenog od Srbije'“, kazala je Gervala pred Vijećem sigurnosti.

  • Svijet

  • 21. Apr. 2022  21. Apr. 2022

  • 9

U New Yorku je sinoć održana sjednica Vijeća sigurnosti na kojoj je razmatran šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a o situaciji na Kosovu.

U ime Kosova, na sjednici je govorila kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla-Schwarz koja je u veći dio svog obraćanja posvetila optužbama na račun Srbije, kako zbog dešavanja 1999-ih, za koje je tri puta ponovila riječ ‘genocid’, tako i sadašnjih. Još jednom je, ali ovog puta u sjedištu UN-a, kazala da je Srbija „proxy Rusije“, i da su Putin i Vučić najveća prijetnja, kako Kosovu, tako i cijelom regionu“.

„Primer smo za sve žrtve agresije i genocida – da je pravda dostižna“

"Kosovska nezavisnost nije rezultat 'secesionističkih poteza',, Kosovo je stvoreno kao rezultat 'genocida počinjenog od Srbije'“, kazala je Gervala pred Vijećem sigurnosti.

„Kosovo se dugo odupiralo na miran i nenasilan način, dok nismo bili prisiljeni da branimo naše porodice i živote u brutalnom ratu. Na kraju došao je NATO i spasio nas je“, objašnjava Gervala.

Kaže da je Kosovo „preživjelo otvoreni pokušaj uništavanja“ od Srbije.

„U samo 18 mjeseci 15.000 ljudi od 1.9 miliona je brutalno ubijeno 1999, 20.000 žena je silovano, nebrojani su masakri i ratni zločini koji su počinjeni, hiljade kuća, crkava, škola i cijelih sela je smrskano sa zemljom. Vrlo je važno da napomenem da u to vrijeme, tokom genocida, današnji predsjednik Vučić je bio Miloševićev ministar“, kazala je Gervala.

Uporedila je dešavanja iz 1999. sa današnjim ratom u Ukrajini i poručila:

„Danas smo primjer za sve žrtve agresije i genocida – da će pravda uvijek biti zadovoljena“.

Vučić prijetio ratom zbog tablica, Srbija najveća prijetnja regionu, nikad nisu rekli – izvini

Kaže da 23 godine od rata na Kosovu, u UN-u od srpskih zvaničnika može da se čuje samo govor mržnje i ratohuškačka retorika“.

„Ni Vučić ni Selaković, ni bilo ko drugi od ovih nacionalista se nikada nije izvinio. Umjesto toga oni prikrivaju i brane ratne zločince. Slave ratne zločince kao heroje“, navela je Gervala, te iznijela zaključak:

„Srbija je najveća prijetnja normalizaciji i miru u regionu. Umjesto da se suoče sa prošlošću oni destabilizuju region, ne samo Kosovo“, tvrdi Gervala.

Kaže da je septembra prošle godine, kada je došlo do eskalacije situacije na Sjeveru Kosova oko tablica, predsjednik Srbije „prijetio Kosovu ratom“.

„Vučić je nagomilao trupe i poslao ratne avione uz našu granicu zbog tablica za automobile“, poručila je.

Ne bi bilo napada na policajce da ih Vučić ne toleriše, rizikuje konflikt na Balkanu

Gervala je podsjetila na nedavne napade na policiju na Sjeveru Kosova, navodeći da je riječ o terorističkim napadima.

Kaže da napadi dolaze sa teritorije Srbije i da do njih ne bi došlo, ukoliko predsjednik Srbije to ne bi tolerisao.

„On i njegovi saveznici rizikuju konflikt na Balkanu – od Kosova, preko Bosne i Hercegovine do Crne Gore“, poručila je Gervala, naznačivši da su Srbija i Rusija najveće prijetnje miru u regionu.

Kaže da je narod na Kosovu odavno načinio svoj izbor – opredijelio se za Zapad. Sa druge strane, tvrdi da je Srbija odabrala da bude „ruski satelit“.

„To je jedinstven slučaj u Evropi danas i pokazuje zašto je naš region nestabilan“, kazala je Gervala.

Ukazala je na saradnju između Srbije i Rusije, pogotovu u sferi kupovine oružja, te kazala da se za vrijeme Vučića bilježi nezapamćeno uzdizanje vojnih kapaciteta.

„To je vojska spremna za napad, ne da se brani. To je glavna briga svih u regionu. Nije samo oprema, već i ideologija, medijska kampanja“, poručila je Gervala i pozvala svijet da ozbiljno shvati upozorenja.

Kaže da Kosovo mora da se zaštiti od „agresivnih prijetnji Srbije“, ali i dodaje da Kosovo ima prijatelje, saveznike.

„Priznanjem Kosova ništa ne možete da izgubite, ali mnogo toga možete da dobijete. Mirniju i razvijenu Evropu i pouzdanog saveznika“, kazala je ona.

Imala je i poruku za Srbiju.

„Ona mora da odluči sada, da li hoće da bude dio Zapada ili ostane ‘proxy’ Rusije“, poručila je, navodeći da je nakon agresije na Ukrajinu nemoguće sjediti na dvije stolice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...