GRAĐANI OGORČENI: Brašno u Republici Srpskoj iznenada poskupilo za čak...

Ekonomisti kažu da će kontinuirana poskupljenja eksalirati u narednom periodu.

  • Ekonomija

  • 27. Apr. 2022  27. Apr. 2022

  • 0

Nakon informacije da je u pojedinim marketima u Republici Srpskoj vreća brašna od 25 kilograma poskupjela za 4 KM, nakon perioda mirovanja cijene, oglasili su se i mlinari. Iz Udruženja mlinara kažu da od sredine marta nisu korigovali cijenu i da za to nema razloga. Objašnjenje vide u uvozu nešto skuplje pšenice iz Mađarske i najavljuju da do početka žetve cijena sigurno neće ići gore.

Vijest da je u pojedinim marketima vreća brašna poskupjela za četiri marke izazvala je ogorčenje građana. Iako većina mlinara i dalje drži stare cijene, pojedini su krenuli sa poskupljenjima. Iz Udruženja mlinara kažu da oni nisu podizali cijene i da im nije jasno zašto je do toga došlo.

"Trenutna cijena vreće brašna kod nas je 33 marke, ima mjesec dana i više kako je taj cjenovnik na snazi i bit će vjerovatno do žetve takav kakav je", kaže predsjednik Udruženja mlinara RS-a Zoran Kos.

Bijeljinski mlinari demantovali su navode o poskupljenju, ističući da u Semberiji od sredine marta nije bilo promjene cijene.

"Čuli smo za te priče ali nije došlo do poskupljenja. U proteklih mjesec dana se cijena stabilizovala zavisno od tipa i vrste brašna, mi ne očekujemo ni u narednom periodu poskupljenje", ističe Radenko Pelemiš iz Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina.

Eventualni razlog za poskupljenje vide u uvozu skuplje pšenice iz Mađarske.

"Možda je moglo doći do male korekcije zbog zabrane uvoza iz Srbije, uvozila se mađarska pšenica koja je nešto skuplja", napominje Pelemiš.

Za to vrijeme, pekari očekuju da bi moglo doći i do pojeftinjenja.

"Cijeneći naša ranija iskustva sada bi trebalo čak da dođe do blagog pada. Uvijek je pred žetvu bio blagi pad, pošto više ništa nije kao prije, da se bar pomolimo da ostanu iste cijene pa šta da radimo", kaže vlasnik lanca pekara Njegoslav Zagorac.

Ipak, sudeći prema aktuelnoj situaciji, to se u ovoj sezoni neće desiti. Ekonomisti kažu da će kontinuirana poskupljenja eksalirati u narednom periodu.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...