VESNA PEŠIĆ: “Vučić je sve vrijeme pokušavao da sjedi na dvije stolice, radikalskoj više sklonijoj Rusiji i onoj..."

"Vučić će imati narednih dana brojne važne razgovore o budućnosti Srbije, kao i značajne sastanke u pripremi planova i programa, koji su od najvećeg interesa za budućnost Srbije, te će u koordinaciji sa premijerkom Anom Brnabić iznijeti suštinske zaključke o putu Srbije i narednim potezima u petak, 6. maja. 2022. godine", navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

  • Regija

  • 30. Apr. 2022  30. Apr. 2022

  • 0

Aleksandar Vučić je sve vrijeme pokušavao da sjedi na dvije stolice. Onoj, radikalskoj, mnogo više sklonijoj Rusiji i, onoj, proevropskoj – kaže za Danas sociologinja Vesna Pešić.

Komentarišući takozvani istorijski trenutak „prelamanja“ vlasti Aleksandra Vučića, pod pritiskom, da kao predsjednik države zauzme i obezbijedi poziciju države unutar konteksta rata u Ukrajini, koji mnogi nazivaju uveliko evropskim, Vesna Pešić  napominje da je sjedenje na proruskoj stolici, Aleksandar Vučić povezao, s jedne strane, ljubavlju sa Kosovom i krizom u Ukrajini, jer se, ističe ona, očekuje da Rusiji izrekne sankcije.

"To očekuje Evropska unija. A, s druge strane, time bi doveo u pitanje snabdijevanje gasom čije cijene enormno rastu. I za diverzifikaciju su potrebna velika ulaganja za koji bismo morali da se zadužujemo, dok će cijene rasti unutar ionako niskog standarda i siromaštva", kaže Pešić.

Jedino me brine, zaključuje ona, što mora da se konsultuje sa premijerkom Anom Brnabić.

"Komedija i vađenje. Eto, to nije imao vremena da s njom konsultuje", kaže Pešić.

"Vučić će imati narednih dana brojne važne razgovore o budućnosti Srbije, kao i značajne sastanke u pripremi planova i programa, koji su od najvećeg interesa za budućnost Srbije, te će u koordinaciji sa premijerkom Anom Brnabić iznijeti suštinske zaključke o putu Srbije i narednim potezima u petak, 6. maja. 2022. godine", navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta. Vučićevo obraćanje prvobitno je bilo zakazano za jučerašnji dan.

Razlozi za odlaganje nisu navedeni, ali, imajući u vidu da slijedi posjeta predsjednika Srbije Njemačkoj i susret sa novim tamošnjim kancelarom, odnosno očekivanja prozapadnih lidera da uvede sankcije Rusiji i stavi tačku na spoljnu politiku navodne neutralnosti i neopredeljivanja, u uslovima kada je naveliko prepoznat kao faktor nestabilnosti na Balkanu, čini se, prema ocjenama stručne javnosti, da se Vučić priprema i „hvata zalet“ da naglo obrne kurs i postavi ga isključivo u proevropskom smjeru, navodi Danas.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...