RUSKA TV OBJAVILA KOLIKO TREBA PROJEKTILU "SOTONA 2" DO PARIZA, LONDONA I BERLINA: "Brojite svaku sekundu..."

Rusija je prošle sedmice objavila da do jeseni planira rasporediti svoje nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne za nuklearne napade na SAD.

  • Svijet

  • 30. Apr. 2022  30. Apr. 2022

  • 1

Na ruskom kanalu "Rusija 1" voditeljica Olga Skabejeva i zastupnik u Dumi Aleksej Žuravljev razgovarali su o tome koliko bi sekundi trebalo interkontinentalnoj balističkoj raketi Sarmat da stigne do prijestolnica Velike Britanije, Njemačke i Francuske, država koje isporučuju oružje Ukrajini.

Rusija je prošle sedmice objavila da do jeseni planira rasporediti svoje nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne za nuklearne napade na SAD.

Sarmat može nositi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i gađati ciljeve udaljene hiljade kilometara u Sjedinjenim Državama ili Evropi.

Sarmat već ima i NATO-ovu oznaku SS-X-30 "Sotona 2", s obzirom na to da je riječ o sistemu koji je naslijedio RS-36, odnosno interkontinentalnu balističku raketu SS-18 Sotona.

"Jedan Sarmat i to je to - Britanska ostrva su postojala, Britanska ostrva više ne postoje. Ozbiljan sam", kazao je Žuravljev.

"Niko neće preživjeti u ovom ratu"

Zastupnik Dume Jevgenij Popov iz stranke Jedinstvena Rusija upozorio je da Britanija također ima nuklearno oružje, a ako Rusi budu koristili projektil Sarmat, "niko neće preživjeti u ovom ratu, niko neće ostati na planeti".

"Nikad ne reci nikad", odgovorio mu je Žeravljev.

"Počet ćemo ispočetka", komentirala je Skabejeva, a prenosi Ukrajinska Pravda.

Navela je da je vrijeme leta Sarmata od Kalinjingrada do Berlina 106 sekundi, od Kalinjingrada do Pariza 200 sekundi, a do Londona 202 sekunde.

U eteru je prikazana grafika s natpisom: "Vrijeme leta raketa RS-28 Sarmat do prijestolnica zemalja koje Ukrajinu opskrbljuju s najviše oružja".

"I zapadnim zemljama treba pokazati ovu sliku. Brojite svaku sekundu. Za šta ćete imati vremena? Halo, sve je stiglo", rekao je Žuravljev.

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država priopćilo je da to ne vide kao prijetnju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...