"SB" NA LICU MJESTA: Delegacije Narodne skupštine RS-a i udruženja odale počast ubijenim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici (FOTO)

Delegaciju su predvodili predsjednik SDS-a Mirko Šarović, ministar izbjeglica i raseljenih lica Miloš Lučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac te zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Aleksandar Glavaš.

  • Vijesti

  • 03. Maj 2022  03. Maj 2022

  • 5

Delegacija Narodne skupštine RS-a i predstavnici udruženja stigli su danas u Sarajevo gdje su na području nekadašnje Dobrovoljačke ulice položili cvijeće i odali počast poginulim vojnicima JNA, piše Klix.ba.

Delegaciju su predvodili predsjednik SDS-a Mirko Šarović, ministar izbjeglica i raseljenih lica Miloš Lučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac te zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Aleksandar Glavaš.

Nakon što su položili cvijeće, javnosti se obratio ministar rada i boračke zaštite RS-a Duško Milunović.

"Ovdje je ubijeno 9 vojnika i 26 ranjeno. Kasnije je 206 zarobljeno i mučeno. Napadi na JNA su počeli u aprilu. Pamtimo da su u Hrasnom u kafiću 20. aprila ubijena dva pripadnika vojske dok su igrali bilijar. Nakon toga 22. aprila uhvatili su osmoricu pripadnika i pobili ih u Velikom parku i da pri tome niko nije odgovorao. Napade na JNA masovno su počeli vršiti pripadnici Zelenih beretki i Patriotske lige. Drugog maja desio se najveći broj ubistava, a 3. maja bilo je dogovoreno da se kolona mirno povuče iz Sarajeva. To je bila posljedica sporazuma koji je Izetbegović potpisao u Skoplju", rekao je Milunović.

On je pozdravio odluku Tužilaštva BiH o podizanju optužnice te je poručio kako očekuje da pravda bude dostižna za sve.

"Mi ovaj datum obilježavamo da odamo pomen i da podsjetimo javnost da za ovaj zločin niko nije odgovarao. Ohrabruje činjenica da je podignuta optužnica protiv 11 lica, ali ostaje da se vidi kako će se to odvijati. Očekujem da pravda bude dostižna za sve. Nije mi jasno od koga su branili Sarajevo. Kolone su se trebale mirno povući i nisu bili u mogućnosti da napadnu ni da se brane. Pripadnici JNA su ubijani, a da nisu imali mogućnost da se brane", rekao je on.

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Aleksandar Glavaš također se osvrnuo na dešavanja u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, ali i na mjere obezbjeđenja prilikom današnjeg dolaska na ovo mjesto.

"Kao rođeni Sarajlija moram da kažem da sam se sada osjećao kao Rus u Kijevu i kao Palestinac u Jerusalemu. Žao mi je da 30 godina nakon ovog događaja mi uz ovoliko obezbjeđenje moramo dolaziti da se poklonimo žrtvama. Došao sam kao čovjek i kao član NSRS-a da podijelimo bol s porodicom žrtava", poručio je zastupnik.

Nakon toga, medijima su se obratili bivši pripadnici JNA koji su također stigli danas u Sarajevo.

"Bio sam stalni učesnik komemoracija i dolazio sam do 2018. godine kada su nam cvijeće i svijeće bacili u Miljacku. Mislim da je to bila sramota i da je ovo poslije 30 godina dobar put da se ostvare neki odnosi. Što se tiče optužnice, mislim da je to odlična vijest za rodbinu ubijenih u ovoj ulici, ali je žalosno što sama optužnica nije obuhvatila sva ubistva od 20. aprila do 23. maja kada se desilo posljednje ubistvo u kasarni 'Maršal Tito'", rekao je Željko Pantelić.

Srđan Lukić je naglasio kako je i pored brojnih događaja iz prošlosti neophodno gledati u budućnost.

"Da smo imali prije 30 godina obezbjeđenje kao sad ne bismo prošli kroz šta smo prošli. Sinoć sam bio na čaršiji, volio bih sutra doći s porodicom i da ne razmišljam o prošlosti nego da gledamo naprijed. To zavisi ne samo od nas nego i političara koji stalno zveckaju oružjem i drže mlade u strahu. Volio bih da oni koji su odgovorni za zločine na svim stranama odgovaraju da bi se ta historija zatvorila, da se živi normalno kao prije", zaključio je nekadašnji pripadnik JNA Srđan Lukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...