ŠTA ĆE NA OVO KONAKOVIĆ REĆI: Pogledajte kako je Nevenka Tromp u vrijeme pokretanja revizije hvalila Izetbegovića i Softića (VIDEO)

"Bakir Izetbegović je znao da Sakib Softić nije legitiman agent za predavanje revizije presude protiv Srbije, ali da ga je poslao i slagao narod", rekla je Tromp.

  • Mini market

  • 09. Maj 2022  09. Maj 2022

  • 8

Subotnje gostovanje doktorice nauka iz oblasti jugoistočnih evropskih studija i profesorice na Univerzitetu u Amsterdamu Nevenke Tromp ne prestaje izazivati burne reakcije u našoj javnosti. Jučerašnji dan gotovo cijeli je protekao u raspravama o tvrdnjama koje je ova naučnica iznijela po pitanju revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

Naime, ona je za propast navedene tužbe iz 2017. godine optužila tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Bakir Izetbegović je znao da Sakib Softić nije legitiman agent za predavanje revizije presude protiv Srbije, ali da ga je poslao i slagao narod", rekla je Tromp.

Među brojnim reakcijama na društvenim mrežama u kojima su najglasniji predstavnici opozicije, tako se pojavio insert iz njenog intervju za televiziju N1 koji je dala u danima pokretanja revizije, a nakon famoznog sastanka u Vijećnici kojem je prisutvovao cijeli bošnjački politički, intelektualni i vjerski vrh.

Za razliku od današnjih stavova, Tromp je tada, priželjkivajući pokretanje revizije bez obzira na realne mogućnosti da bude zaustavljena na prvoj stepenici, imala značajno drugačije poglede na pristup pokretanju revizije od sadašnjih.

"Mislim da je današnja izjava predsjednika Izetbegovića i viđenje Predsjedništva o kontinuitetu, što se slučaja revizije tiče i Sakiba Softića, meni to zvuči vrlo kredibilno i to je samo jedan od načina da se pristupi tome gdje su oni sabrali sve činjenice u korist toga da je profesor Sakib Softić agent. Moramo isto računati na to da će Srbija, ako ikad dođe u poziciju da odgovori na to, imati vrlo jake argumente protiv toga, ali zato postoje sudovi da mi u ovom trenutku o tome ne raspravljamo, nego da dođe do toga i da vidimo što sudije o tome imaju reći", rekla je Tromp u februaru 2017. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...