NESVAKIDAŠNJA ODLUKA: Jedna evropska država omogućuje vozačima automobila potpuno nevjerovatne stvari…

No vozači moraju biti sposobni reagirati brzo i ispravno.

  • Auto

  • 11. Maj 2022  11. Maj 2022

  • 0

U Velikoj Britaniji će uskoro biti dopušteno gledanje televizije za upravljačem vozila. Ne samo kao suvozač, već i kao vozač. S druge strane, handsfree pozivi i dalje su zabranjeni. 

Postoji, međutim, uvjet jer se novi zakon odnosi samo na automobile koji mogu autonomno voziti na trećoj razini. Britanske vlasti su već promijenile prometni zakon, tako da vlasnici ovih automobila već ovog ljeta mogu gledati filmove ili fudbalske utakmice. Funkcije autonomne vožnje trenutno su dostupne samo u novoj Mercedesovoj S-klasi i električnom EQS-u, ali mnogi proizvođači automobila rade na implementaciji ove tehnologije.

Treća razina autonomije znači da automobili na autocesti sami kontroliraju brzinu, upravljanje i kočenje. No vozači moraju biti sposobni reagirati brzo i ispravno. U Evropi će autonomna vožnja također biti dopuštena u nizu zemalja nakon ljeta, ali s maksimalnom brzinom od 60 km/h.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...