SKANDALOZNE TVRDNJE ALEKSE ĐILASA: "Ukrajina je kao Bosna i Hercegovina, jednom podijeljena bolje da se više ne spaja..."

On je situaciju u Ukrajini usporedio sa onom u Bosni i Hercegovini.

  • Regija

  • 31. Maj 2022  31. Maj 2022

  • 10

Gostujući u emisiji „Persona non grata“ na N1 televiziji Aleksa Đilas, sin Milovana Đilasa, rekao je da se njegov otac još prije 30 godina plašio ukrajinskog nacionalizma i obnove ruskih ambicija.

On je  N1 kazao da je Ukrajina potpuno razbijena i da se definitivno neće ujediniti, a da bi pobjeda ukrajinskih snaga dovela do egzodusa stanovništva poput Oluje, ali 20 puta većeg, i moguće upotrebe nuklearnog oružja od strane Rusije. On situaciju u Ukrajini poredi sa onom u Bosni i Hercegovini i kaže da "kada vidite da je nešto nemoguće ponovo spojiti, bolje je da ostane tako kako jeste".

„To je potpuna tragedija i suprotno svemu onome za što  što sam se zalagao. Ukrajina je potpuno razbijena. To je zemlja koja se ujediniti neće, to je definitivno“, rekao je sin Milovana Đilasa.

Dodaje da je nezamislivo da ruska vojska bude poražena na način kako bi to želio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

„Čak i kada bi se Ukrajina naoružala do te mere da potuče rusku vojsku bila bi još veća tragedija. To bi značilo da se potpuno protjera ruska vojska iz Ukrajine. Ako bi se desio poraz ruske vojske i oni je istjeraju, vrlo vjerovatno je da bi ukrajinska vojska ušla u Rusiju. To bi pretpostavilo teške poraze ruske vojske i ogromne gubitke. Pretpostavlja se da bi se desilo bježanje miliona ljudi, koji su rusko, prorusko ili, osumnjičeno da je prorusko, stanovništvo.  To je kao Oluja puta 20“, navodi Đilas.

On situaciju u Ukrajini poredi sa onom u Bosni i Hercegovini.

"Kada vidite da je nešto nemoguće ponovo spojiti, bolje je da ostane tako kako jeste – razjedinjeno. Svojevremeno sam se zalagao za jedinstvenu Bosnu, ali kada se rat rasplamsao i kada je postalo jasno da pomirenja ne može biti počeo sam da se zalažem za podelu. Neki put je hrabro i moralno reći ‘ono što sam želeo nije se ostvarilo, ali više povratka nema’, mislim da se nešto slično dogodilo u Ukrajini“, kazao je Aleksa Đilas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...