CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING: "Situacija u Bosni i Hercegovini ista je kao prije 30 godina, sporo se reaguje..."

"Opozicione stranke u Federaciji prvi put imaju jedinstvenog kandidata - Bećirovića. To političkoj slici daje novu dimenziju", naveo je Schwarz-Schilling.

  • Vijesti

  • 04. Jun. 2022  04. Jun. 2022

  • 12

Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling večerašnji je gost u "Centralnom dnevniku" Face televizije sa Senadom Hadžifejzovićem.

On je kazao da je situacija u BiH ista kao prije 30 godina i da se ne djeluje dovoljno brzo.

"Postoje sudske presude iz Haaga, presuda iz 2009. o slučajevima Sejdić-Finci, a do danas nije implementirana. Zato se Izborni zakon ne može tek tako donijeti! To se mora kako treba, pravno i uredno riješiti", rekao je Schwarz-Schilling.

"Opozicione stranke u Federaciji prvi put imaju jedinstvenog kandidata - Bećirovića. To političkoj slici daje novu dimenziju, zato su izbori toliko važni! Mislim da će biti političkih promjena u BiH! Jedinstven kandidat je jako velika promjena", izjavio je Schwarz-Schilling.

On je rekao da Dodik i Čović hoće da se ustoliče ovdje, da ostanu na vlasti, ali tu će se izgubti svi demokratski principi.

"Ovo je borba između demokrata i autoritarnih političara. Vučić je jako inteligentan, hoće da održi svoje veze sa Putinom i Lavrovom i nije ga briga je li to demokratski. Scenarij iz Ukrajine se može desiti i na Balkanu, tu opasnost treba prepoznati", izjavio je za Face Christian Schwarz-Schilling.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...