PRVA ZEMLJA KOJA JE PRIZNALA BiH 1992. GODINE: Džaferović primio akreditivno pismo ambasadora Republike Bugarske u BiH

Izrazio je zahvalnost za dosadašnju snažnu podršku Republike Bugarske Bosni i Hercegovini na evropskom i evroatlantskom putu.

  • Vijesti

  • 06. Jun. 2022  06. Jun. 2022

  • 0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini Valerija Ivanova Yotova.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je podsjetio da je Republika Bugarska 1992. godine bila prva država koja je priznala nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Od tada do danas, kazao je, bilateralni odnosi su na visokom nivou i između dvije prijateljske zemlje nema otvorenih pitanja. Istakao je i visok stepen saradnje na multilateralnom planu, posebno u aktivnostima od regionalnog značaja.

Izrazio je zahvalnost za dosadašnju snažnu podršku Republike Bugarske Bosni i Hercegovini na evropskom i evroatlantskom putu. Izrazio je očekivanja da će se podrška nastaviti i ubuduće, posebno zbog značajnog iskustva koje je Republika Bugarska stekla na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

- Ambasador Yotov je izrazio spremnost Republike Bugarske da s Bosnom i Hercegovinom podijeli iskustva i znanja koja je stekla na putu ka članstvu u Evropsku uniju i NATO. Naglasio je da prijateljstvo, saradnja i solidarnost koju Republika Bugarska pruža Bosni i Hercegovini mogu pomoći Bosni i Hercegovini u postizanju tog cilja. Na sastanku je izraženo uvjerenje da je Zapadni Balkan strateški cilj Evropske unije i da će se podrška i pomoć ovoj regiji nastaviti - navodi se.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, tokom susreta bilo je riječi i o Ukrajini, posebno o izbjeglicama koje svakodnevno dolaze u Republiku Bugarsku, a dosad ih je ta zemlja primila oko 100 hiljada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...