Gastro
POSKUPJELI ĆEVAPI NA BAŠČARŠIJI: Porcija sada košta...
08. Mar. 20240
Neki ga smatraju omiljenim jelom, a drugi ne - ali, činjenica je da su mnogi uvrstili ovo jelo među najboljih 100 u svijetu.
Gastro
07. Jun. 2022 07. Jun. 2022
1
Neki ga smatraju omiljenim jelom, a drugi ne - ali, činjenica je da su mnogi uvrstili ovo jelo među najboljih 100 u svijetu.
Srbijanski medij Espreso je tako ponudio, kako kažu, originalan recept za ovaj specijalitet.
Sastojci: 1,5 kg junetine (najbolje od vrata ili plećke), 0,5 kg jagnjetine, 4 čena bijelog luka, kafena kašičica soli te dvije kašičice sode bikarbone.
Priprema: U 100 mililitara vode prokuhajte četiri oljuštena čena bijelog luka. Meso isijecite na kockice i dobro posolite. Meso se sjecka kako bi ostalo sočno.
Prelijte meso proceđenom vodom u kojoj se kuhao bijeli luk, sve dobro promiješajte, prekrijte lanenom krpom i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.
Sutradan sameljete smjesu u mašini za meso dva puta. Ostavite smjesu da odstoji bar četiri sata na sobnoj temperaturi, a zatim je vratite u frižider na još najmanje četiri sata. Sve vrijeme posuda sa mesom mora da bude pokrivena lanenom krpom.
Prije nego što počnete da oblikujete ćevape dodajte sodu bikarbonu, rukama dobro izmijesite bar desetak minuta i sipajte smjesu u špric za pravljenje ćevapa.
Da bi ćevapi "skakali" dok se peku, moraju da budu čvrsti. To ćete postići tako što ćete sabijati smjesu kad je stavite u špric za pravljenje ćevapa. Pecite ćevape na jakoj vatri – ako ih spremate na roštilju koristite drveni ugljen i često premazujte rešetku roštilja lojem (ili uljem, ako nemate loj).
Ako ćevape pečete u tiganju, spustite ih tek kada se ulje dobro zagrije i stalno ih okrećite hvataljkom tako da porumene sa svih strana. Pazite da ih ne prepečete, jer će u tom slučaju biti gumasti.
Savjet plus: Za doživljaj kao da ćevape jedete na Baščaršiji, presjecite lepinu na pola, spustite je na kratko u procjeđenu juneću supu, pa je naparite na roštilju preko ćevapa. Služite sa sitno sjeckanim crvenim lukom i/ili kajmakom.
Gastro
POSKUPJELI ĆEVAPI NA BAŠČARŠIJI: Porcija sada košta...
08. Mar. 20240
Šareni svijet
MIRALEM I VESNA ODUŠEVILI ČEHE: Sarajevski ćevapi zamirisali u Pragu...
24. Jun. 20231
Kultura
NIJE IM MOGAO ODOLJETI: Mads Mikkelsen se prije šetnje crvenim tepihom počastio sarajevskim ćevapima
14. Avg. 20220
Gastro
AUSTRIJSKA MINISTRICA ALMA ZADIĆ NIJE ODOLJELA MIRISIMA NA BAŠČARŠIJI: "Probala sam ćevape u Sarajevu, gdje su vama najbolji?"
10. Jul. 20220
Mini market
DAN RIJEKE UNE: Znate li šta je Čola rekao zašto je kćerki dao ime po najljepšoj bh. rijeci? (VIDEO)
Prije 19 min0
Sport
DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI NAHVALIO FEĐU DUDIĆA: Izabrali su izuzetnog trenera, dobar rad došao je..."
Prije 20 min0
Šareni svijet
STRAVA U MOLDAVIJI: Muškarac četiri dana bio živ zakopan, pronašla ga policija (VIDEO)
Prije 26 min0
Svijet
SVE JE LEGALNO: Rusija našla rupu u EU sankcijama i zaradila milijarde eura uz pomoć jedne zemlje
Prije 26 min0
Gastro
JEDNO JAJE I MALO JOGURTA: Na brzinu napravite izvrsni arapski desert, poslasticu za sve generacije… (VIDEO)
16. Maj 20240
Gastro
NJIHOVO JE VRIJEME, A NISU NI TOLIKO SKUPE: Napravite džem od ovog voća po ovom receptu
15. Maj 20240
Gastro
BEZ BRAŠNA I TJESTENINE: Recept za bogate i sočne lazanje od tikvica; Priprema je jednaka...
14. Maj 20240
Gastro
ISTOK JE ISTOČNO: Danas pravimo musaku na malo drugačiji način, još kad napravite paradajz salatu… (VIDEO)
15. Maj 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.