NORVEŠKA VRAĆA FRANCUSKOJ VOJNE HELIKOPTERE: Traži povrat 523 miliona dolara i kamate...

Ugovor za 14 helikoptera potpisan je 2001. godine, ali Norveška ih je dobila samo osam, saopćilo je ministarstvo.

  • Svijet

  • 10. Jun. 2022  10. Jun. 2022

  • 1

Norveška će vratiti vojne helikoptere NH90 koje je naručila od francuske tvrtke NH Industries jer su ili nepouzdani ili kasno isporučeni, izjavio je ministar obrane i zapovjednik vojske.

Vlada je također rekla da će tražiti povrat sredstava u visini 523 miliona dolara plus kamate i druge troškove od NH Industries, koji je u vlasništvu Airbus Helicoptersa, talijanskog Leonarda i Fokker Aerostructuresa iz Nizozemske.

"Bez obzira na to koliko sati naši tehničari rade i koliko dijelova naručimo, to nikada neće osposobiti NH90 da ispune zahtjeve norveških oružanih snaga", rekao je ministar obrane Bjoern Arild Gram na konferenciji za novinare.

Ugovor za 14 helikoptera potpisan je 2001. godine, ali Norveška ih je dobila samo osam, saopćilo je ministarstvo.

"Imamo helikopter koji ne funkcionira kako bi trebao", rekao je general Eirik Kristoffersen, zapovjednik norveških oružanih snaga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...