"SB" NA PREDSTAVLJANJU MANIFESTA SOCIJALDEMOKRATA I ZELENOG POKRETA: Zlatko Lagumdžija poručio - "Vlast ne može skloniti nikakva Trojka, potrebno je više ljudi"

Lagumdžija se neće kandidirati na općim izborima ove godine zato što, kako kaže, samo namjerava ukazati na važnost političkog aktivizma.

  • Politika

  • 11. Jun. 2022  11. Jun. 2022

  • 12

Danas je u Sarajevu održana pres konferencija stranaka Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine i Zelenog pokreta na kojoj je predstavljen "Manifest", program rada koalicije koja na Opće izbore 2022. godine izlazi sa zajedničkom listom kandidata, prenosi Klix.ba.

Prisutnima se obratio Enver Bijedić, predsjednik stranke Socijaldemokrate BiH.

"Ovo danas je vrijeme kada neke nove političke stranke pokušavaju da naprave neke nove pravce i dolazi do cijepanja, da mi pravimo presedan i ukrupnjavamo i pravimo zajedničku priču. Potreba da se nađemo ovdje je stanje u državi, u društvu, u sredini u kojoj živimo i da jednostavno dođe do promjene vlasti. Samo sa promjenom vlasti možemo promijeniti paradigmu u kojoj se nalazimo i koja je jako teška", kazao je Bijedić.

Smatra kako Bosnu i Hercegovinu čekaju teški dani zbog rata u Ukrajini, te da će se energetska kriza i ostale, a posebno sigurnosna kriza odraziti na sve zemlje u regionu.

"Mi iz Socijaldemokrata BiH smo dali, prilikom formiranja 2019. godine, obećanje da ćemo biti inicijator okrupnjavanja ljevice ili lijevog centra i jedno od naših obećanja jeste današnja prigoda gdje treba da kažemo da se razlikujemo od ostalih. Svi koji se okupljaju i kažu da jesu za neki zajednički cilj, a drže razdvojene liste zapravo kriju svoje stvarne namjere. Ovdje se vidi da su namjere iskrene. Želimo jednu listu i da na toj jednoj listi se nađu najbolji ljudi. I to je presedan do sad nezabilježen u političkoj praksi u BIH", istakao je Delić.

Uvjeren je da će nakon oktobarskih izbora biti dio vlasti i opravdati svoja obećanja.

"Ovo današnje okupljanje nije samo da bismo se okupili za izbore 2022. godine. Ovaj projekat okupljanja je zasnovan na vrijednostima i na jasnim programskim prioritetima. Zastrašivanjem ne možemo riješiti probleme koji nas opterećuju", kazao je predsjednik Zelenog pokreta Nihad Čolpa.

Ističe kako su identificirali najvažniji politički problem u BiH, a to je stranačko djelovanje koje je "srozano na najniže grane" što posljedično građane obeshrabruje da se učlanjuju u političke stranke.

"Mi smo našli odgovor kako ćemo ljude vratiti u politiku. Široka platforma političkih stranaka, Socijaldemokrate BiH i Zeleni pokret omogućit će svim ljudima bez stranačke članske kartice da politički djeluju i da se kandidiraju", zaključio je Čolpa.

Gradonačelnik Lukavca Edin Delić kazao je da uspjeh političke platforme zavisi od količine emocija koje je u stanju probuditi kod građana.

"Danas nije ključ u stvaranju podjela, u sijanju mržnje i generiranju tenzija. Ključna razlika između politike i vjere je da u vjeri važna nakana a u politici ishod. Bez obzira koliko nečija nakana bila pozitivna postavlja se pitanje šta je učinak koji se proizvede. Nećemo generirati neprijatelje u bilo kome. Imperativ je djelovati na lokalnom nivou. Bh. društvo ima šanse", kazao je Delić.

Prisutnima se obratio i Zlatko Lagumdžija, koji nije član niti jedne političke stranke, te je istakao kako je saradnja sa koalicijom na nivou aktivizma.

"Delić je čovjek koji se nije slučajno ovdje obratio. Govorio je zato što je načelnik opštine Lukavac. To je jedina opština u kojoj su Bošnjaci apsolutna većina, a SDA i SDP su u opoziciji. Znači, može se uraditi nešto da se promijeni ono što je naš cilj. Želimo da na listama ne budu stranački ljudi, ja sam recimo jedan od tih. Nisam član niti jedne stranke, a kao da sam član ove dvije partije. Ja sam s ovim ljudima, ispred, iza, na svaki način, ali neću biti na listama, da odmah na to odgovorim", kazao je Lagumdžija.

Lagumdžija se neće kandidirati na općim izborima ove godine zato što, kako kaže, samo namjerava ukazati na važnost političkog aktivizma.

"U drugim strankama se vode grčevite borbe za to ko će gdje biti na listi. Mi tih problema nemamo, važno je ono što želimo da uradimo u vremenu koje je pred nama", kazao je Lagumdžija.

Smatra kako su stranke samo sredstvo za postizanje cilja, a ne cilj djeovanja, te da je ono što se naziva "lijevim centrom u potpunom rasulu".

"Prije 12 godina, i 8 godina, ono što je SDP, DF je oba puta imao 300.000 glasova. Na posljednjim izborima te stranke zajedno nisu skupile 150.000 glasova. Dakle, očigledno 150.000 ljudi nije nestalo. Neki su otišli ka drugim strankama i već vide da su pogriješili", istakao je Lagumdžija dodavši kako iza stranaka koje imaju većine u svim parlamentima, stoji samo 1 od 6 birača.

"Njih ne može skloniti nikakva Trojka. Sve je to uredu, ali nemaju kapacitet. Njih ne može skloniti ni 'dvojka' u Republici Srpskoj. Može ih samo skloniti nešto sa većim brojem ljudi", kazao je.

Platforma ima svoj "Manifest" unutar kojega se nalaze tačke rada i prioriteti za razvoj države.

"Do sad ste se nagledali faca. Zajedno su samo protiv. Nisu spremni da izađu sa zajedničkom platformom. Zato ovaj Manifest. Tu piše šta su nam prioriteti. Pozivamo druge kandidate da oni izađu sa ovakvim dokumentom. Neka nas napadnu na ovome, da o tome vodimo dijalog, kako ovu zemlju pokrenuti u oktobru, a ne ko će sjahat' da bi neko drugi uzjah'o", istakao je Lagumdžija.

Bivši predsjednik SDP-a BiH zaključio je obraćanje podsjećanjem da on dvije godine pokušavao da okupi političke stranke lijevog centra nakon izbora 2018. godine što je propalo formiranjem vlasti u kantonima i na nivou države.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...