MEGAPROJEKT NA JUGU BOSNE I HERCEGOVINE: Pogledajte kako teku radovi na mostu Počitelj, najvećem i najzahtjevnijem projektu na koridoru 5C (VIDEO)

U Federaciji se gradi trenutno 37 kilometara autoputa. Za iduću godinu planira se graditi 85.

  • Ekonomija

  • 13. Jun. 2022  13. Jun. 2022

  • 1

Most Počitelj s dužinom od jednog kilometra i visinom od preko 100 metra najveći je most na hercegovačkom autoputu. Uz tunel Prenj najzahtjevniji je objekt na koridoru Vc. Prije nekoliko dana spojen je njegov središnji dio, povezani su ogromni stubovi građevine koja će povezivati hercegovački autoput s mrežom europskih prometnica. Premda se kasni s radovima,očekuje se kako bi trebao biti gotov na proljeće iduće godine.

Spojnim segmentom rasponske konstrukcije između stupova S3 visokog 92 metra i S4 koji je metar niži, spojile su se, kažu inženjeri, konzole sa stubovima u jedan raspon, duljine 147 metara.

„Most je jedinstven po tome što se sve četiri trake autoceste nalaze na jednoj konstrukciji. Most je napravljen s jednim setom stubova i cijela rasponska konstrukcija saničastog poprečnog presjeka se nalazi na jednom stubu“, objašnjava Sanjin Jahić, inženjer za mostove i konstrukcije.

Radovi na spajanju trajali su oko 150 dana. Izvođač će nabaviti još opreme za konzolnu gradnju, što će ubrzati radove i spajanje ostalih stubova. Ovakav most rijetko se gradi, naglašavaju stručnjaci, jer je s 22 metra poprečnog presjeka jako zahtjevan. Slični postoje samo u Crnoj Gori i Sloveniji. Počiteljski most nije zanimljiv samo inženjerima nego i turistima, koji nerijetko svrate na gradilište.

„Vidjeli su ovakve objekte, međutim, nikada u izgradnji. Neki dan smo imali turiste iz Holandije koji su svratili na gradilište, raspitivali se, interesovalo ih je kako se sve ovo izvodi“, priča Jahić.

U Federaciji se gradi trenutno 37 kilometara autoputa. Za iduću godinu planira se graditi 85.

Iako su na izgradnji koridora evidentna kašnjenja, u Ministarstvu vjeruju kako će se poštovati rok od planiranih pet godina. U gradnju koridora 5c u Federaciji do sada je uloženo 2,65 milijardi maraka, a za izgradnju preostalih gotovo 124 kilometra autoceste bit će potrebno dodatnih 3,5 milijardi.

Više u prilogu FTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...