UZBUNA NA BALTIKU: Litva kupuje francuske haubice, značajno će ojačati kapacitete vojske...

Francuska je krajem aprila Kijevu isporučila šest haubica Caesar, kao i hiljade granata.

  • Svijet

  • 14. Jun. 2022  14. Jun. 2022

  • 0

Litva je potpisala pismo namjere za nabavu 18 francuskih samohodnih haubica Caesar tokom sastanka ministara odbrane dviju zemalja na marginama sajma obrane Eurosatory, objavile su dvije zemlje.

"Litva će kupiti 18 haubica Caesar Mark II", objavio je litvanski ministar odbrane Arvydas Anusauskas u tvitu popraćenom fotografijom potpisivanja pisma namjere s njegovim francuskim kolegom Sebastienom Lecornuom.

"Najveći akvizicijski projekt s Francuskom ikad"

"Haubice će značajno ojačati kapacitete litvanske vojske", dodaje precizirajući da je ovo "najveći akvizicijski projekt" ikad dogovoren s Francuskom.

Ova odluka dolazi nakon što je baltička zemlja, članica EU i NATO-a, odlučila povećati svoj proračun za obranu za 2022. za 300 miliona eura, na 1.5 milijardi, u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu i strahova koje ona izaziva.

Prema francuskom ministarstvu oružanih snaga, "veze koje ujedinjuju Litvu i Francusku u obrambenom smislu vrlo su čvrste i dodatno će se razvijati u tjednima koji dolaze, u degradiranom geopolitičkom kontekstu koji doživljavamo u Europi".

Uloga topništva

Sukob u Ukrajini podsjeća na ulogu topništva u sukobima visokog intenziteta, pri čemu Zapad, prvenstveno Sjedinjene Države, daje desetke topova ukrajinskim snagama kako bi obuzdale ruske udare.

Francuska je krajem aprila Kijevu isporučila šest haubica Caesar, kao i hiljade granata.

Za razliku od američke haubice M777 koja zahtijeva vozilo za vuču ili njemačke Panzerhaubitze 2000 koja je montirana na šasiju tenka Leopard 2, Caesar je montiran na šasiju kamiona sa šest kotača.

Prednost Caesara

Prednost je Caesara to što može dobaciti do čak 42 kilometra sa strjeljivom produženog dometa ili više od 50 kilometara uz streljivo potpomognuto raketom.

Caesar se može i sam kretati brzinom do 100 kilometara na sat po cestama ili 50 km/h po grubom terenu. Dodatna je prednost što se i sam top može brzo premjestiti nakon pucanja, čime se smanjuje ranjivost na artiljerijske protuudare.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...