PRAVNI STRUČNJAK ENVER IŠERIĆ ODGOVORIO DODIKU: "Ustavni sud je čuvar Ustava i tu se završava priča, Milorade, smanjite doživljaj..."

Posebno su tu jasni i glasni kada govore o presudi Ustavnog suda u predmetu Ljubić i o takozvanom legitimnom predstavljanju, poručio je Išerić.

  • Mini market

  • 28. Jun. 2022  28. Jun. 2022

  • 1

Piše: ENVER IŠERIĆ

Milorade, nemojte se ljutiti. Polako. Sve će se mirno riješiti. Nije ova odluka Ustavnog suda naše države Bosne i Hercegovine uperena protiv bh. entiteta Republike Srpske, već su akti Narodne skupštine RS upereni protiv Bosne i Hercegovine i suprotni su Ustavu Bosne i Hercegovine, poručio je u komentaru dr. sci. Enver Išerić.

"I nije tačno da Ustavni sud samo treba da razmatra da li su zakoni u skladu sa Ustavom, jer je Ustavom Bosne i Hercegovine u članu VI. 3. propisano: "3. Jurisdikcija Ustavni sud će podržavati ovaj Ustav.

(a) Ustavni sud je jedini nadležan da odlučuje o bilo kojem sporu koji se javlja po ovom Ustavu između dva entiteta, ili između Bosne i Hercegovine i jednog ili oba entiteta, te između institucija Bosne i Hercegovine, uključujući ali ne ograničavajući se na to: ...." Znači gospodine Milorada, Ustavni sud rješava sve sporove koji se pojave ili bolje rečeno koje Vi proizvedete", pojasnio je Išerić.

Ustavni sud, dodaje, je čuvar Ustava i tu se sva priča završava.

"Nemojte nam, Milorade, Vi tumačiti Ustav. Vi to ne znate, a Vaši savjetnici, koji to znaju, (imate i onih koji to ne znaju, a bili su na čelu pravosudnog sistema), ne smiju da Vam kažu ništa od onoga što Vi ne biste željeli čuti. Odluke Ustavnog suda se moraju izvršavati. A i mnogi funkcionari SNSD-a u TV debatama izjavljuju da poštuju odluke Ustavnog suda. Posebno su tu jasni i glasni kada govore o presudi Ustavnog suda u predmetu Ljubić i o takozvanom legitimnom predstavljanju. Osim toga nastavili ste gospodine Dodik prijetiti otcjepljenjem i to odmah nakon sastanka sa Putinom, govoreći da čekate samo povoljne međunarodne okolnosti. I to Vam je prazna priča. Nema i nikada neće biti te međunarodne okolnosti i odnosa u međunarodnoj zajednici koji bi odvratili patriote ove države da brane i odbrane svoju domovinu. Prema tome, Milorade, smanjite doživljaj. Još nije kasno", zaključio je Išerić komentirajući vijest objavljenu na portalu "Slobodna Bosna".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...