ZLOGLASNI KARADŽIĆEV KOMANDANT: Šta je pukovnik VRS-a sve radio u Zvorniku i Srebrenici i zbog čega će ostatak života provesti iza rešetaka…

Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 08. Jul. 2022  08. Jul. 2022

  • 2

U susret komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici podsjećamo na lik i nedjelo ratnog zločinca Vujadina Popovića, bivšeg potpukovnika i načelnika sigurnosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Naime, dana 26. marta 2002., Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) podigao je optužnicu protiv njega za njegovu ulogu u genocidu u Srebrenici. Predao se te je prebačen u Haag 14. aprila 2005. Četiri dana kasnije, pojavio se pred sudom te se izjasnio da "nije kriv".

Dana 10. juna 2010., ICTY je donio presudu prema kojoj je on bio prisutan sa Vojskom bosanskih Srba u Potočarima 12. jula 1995. godine.

Pretresno vijeće je neupitno ustanovilo da je Popović bio uključen u organizaciju pothvata ubijanja koja je izvršena u području Zvornika. Prema presudi, sudjelovao je u udruženom zločinačkom pothvatu ubijanja bošnjačkih muškaraca Srebrenice te je djelovao sa namjerom progona. Proglašen je krivim za genocid, istrjebljenje, ubistvo i progon te je osuđen na doživotnu kaznu u zatvoru.

„Raspravno vijeće je zaključilo da su snage bosanskih Srba ubile nekoliko hiljada bosanskih muslimana na raznim lokacijama na području Bratunca i Zvornika. Pregledavši argumente strana Žalbeno vijeće zaključuje da podnositelji žalbe nisu pokazali da ni jedan razumni presuditelj o činjenicama – ne bi mogao donijeti iste zaključke kao i Raspravno vijeće te u skladu s tim odbacuje njihovu argumentaciju“, naveo je tada u žalbenoj presudi predsjednik peteročlanog Žalbenog vijeća - Patrick Robinson.

Vujadinu Popoviću, načelniku sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a i Ljubiši Beari, načelniku sigurnosti u Glavnom štabu VRS-a – potvrđene su kazne doživotnog zatvora.

Kazna u trajanju od 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebenici potvrđena je i za Dragu Nikolića, sigurnosnog oficira Zvorničke brigade VRS-a.

Komandantu Zvorničke brigade VRS-a Vinku Pandureviću, ostala je prvostepena zatvorska kazna od 13 godina, dok je Radivoju Miletiću, načelniku za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba, kazna smanjena tek neznatno - sa 19 godina zatvora na 18.

Godine 2015. Vujadin Popović na odsluženje doživotne kazne zatvora prebačen je u Njemačku.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...