NOVI UDARAC PUTINU: Amerikanci u Ukrajinu šalju moćno oružje kojim će precizno moći uništiti vojne ciljeve duboko iza prve linije...

Washington je od početka ruske invazije 24. februara već poslao Kijevu vojnu pomoć vrijednu 6,9 milijardi dolara.

  • Svijet

  • 09. Jul. 2022  

  • 0

Washington je u petak izvijestio o novoj vojnoj pomoći Ukrajini vrijednoj 400 miliona dolara koja obuhvaća raketne bacače i precizne granate što će poboljšati ukrajinsku sposobnost da gađa skladišta oružja i opskrbni lanac ruske vojske.

Pomoć obuhvaća četiri višecijevna raketna sustava HIMARS sa municijom, koji su ukrajinskim snagama već omogućili da gađaju ciljeve - poput skladišta municije - raketama koje su izvan dometa ruskog topništva, dodao je visoki dužnosnik Pentagona.

Zahvaljujući HIMARS-ima, "Ukrajina je uspjela pogoditi ruske mete iza bojišnice i omesti ruske topničke operacije", rekao je taj dužnosnik. Ukrajinska vojska raspolaže s ukupno 12 HIMARS-a.

Ova pošiljka uključuje i 1.000 granata 155 mm za topničko oružje koje Kijevu šalju zapadni saveznici, koje su "djelotvornije" jer su preciznije i imaju veće polje djelovanja, dodao je dužnosnik Pentagona.

Nije potvrdio je li riječ o navođenim granatama Excalibur američke proizvodnje, koje mogu prijeći više od 40 km prije nego tačno pogode metu, a Ukrajina ih je već dobivala od Kanade.

Zahvaljujući prvim HIMARS-ima poslanima prošli mjesec, vojni stručnjaci ocjenjuju da je ukrajinska vojska uništila desetak ruskih skladišta municije iza crte bojišta na istoku zemlje.

"Rusi sporo napreduju (...) i zaostaju za zadanim ciljevima", rekao je američki dužnosnik.

Ukrajinci su uspjeli uz pomoć HIMARS-a "znatno poremetiti rusku sposobnost napredovanja", istaknuo je.

Washington je od početka ruske invazije 24. februara već poslao Kijevu vojnu pomoć vrijednu 6,9 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...