ADVOKAT ASIM CRNALIĆ: "Onaj ko je napadnut ima pravo da se brani"

Prvooptuženi je Ejup Ganić, a zatim Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

  • Vijesti

  • 12. Jul. 2022  12. Jul. 2022

  • 0

“Onaj koji je napadnut ima se pravo braniti i  u principu onaj koji se branio, rijetko čini zločine. Ovdje ne postoje okolnosti da se izvede zaključak da su krivi. Pogledajte šta je rekao general Kukanjac. Optužba je politički motivirana,” rekao je danas advokat Asim Crnalić nakon što se desetorica optuženih u predmetu "Dobrovoljačka" pred Sudom BiH izjasnilo da nisu krivi po optužnici Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH krajem aprila je podiglo optužnicu, a Sud BiH je potvrdio u maju. Sve prigovore optuženih je Sud BiH odbio, odnosno sudija Braco Stupar čime je optužnica i zvanično potvrđena.

Prvooptuženi je Ejup Ganić, a zatim Zaim BackovićHamid BahtoHasan EfendićFikret MuslimovićJusuf PušinaBakir AlispahićEnes BezdrobIsmet Dahić i Mahir Žiško.

Sud BiH potvrdio je 12. maja optužnicu Tužilaštva BiH koja ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na kolonu vojnika bivše JNA, koja je bila pod pratnjom UN-a.

Uprkos stavu Haškog suda o tome da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj bila legitimni vojni cilj Tužilaštvo je nastavilo istragu bez obzira na ranije slučajeve protiv Ganića i Jovana Divjaka koji su odbačeni.

Uz optužnicu je predloženo saslušanje 277 svjedoka i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza.

Optužnicu je pisao sadašnji glavni v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić, a dobar dio optužnice je na ekavici što ukazuje na preuzimanje dijelova od srbijanskih institucija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...