KONAČNO USVOJEN ZAKON: Djeca rođena kao posljedica ratnog seksualnog nasilja zakonski prepoznata!

Zakon je specifičan jer su u njemu historijski prvi put prepoznata djeca koja su rođena kao posljedica ratnog seksualnog nasilja i silovanja.

  • Društvo

  • 15. Jul. 2022  15. Jul. 2022

  • 0

Vlada Brčko distrikta BiH jučer je usvojila Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata.

Zakon je specifičan jer su u njemu historijski prvi put prepoznata djeca koja su rođena kao posljedica ratnog seksualnog nasilja i silovanja.

Tim povodom oglasila su se Zaboravljena djeca rata / Forgotten Children of War Association, tačnije Ajna Jusić, predsjednica Udruženja. 

"Ovo je zaista jedan veliki iskorak u borbi za ljudska prava, ovo je zaista presedan kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za druge konfliktne i post-konfliktne države. Naša lična iskustva i činjenica da mi nismo imali jednake mogućnosti unutar pravnog sistema BiH pokazale su se dovoljno jakim da se Vlada Brčko Distrikta odluči na ovako hrabar iskorak.

Zahvaljujemo se Vladi Brčko Distrikta na donošenju ovog Zakona, te smatramo da isti ovaj Zakon mora biti usvojen na nivou Federacije Bosne i Hercegovine kao i na nivou RS.

Pored velikog značaja Zakona za djecu, moramo istaći da je ovo također jako važan i lijep trenutak za naše majke. Za naše majke koje su se cijeli svoj život borile, suočavale sa svojim problemima, istovremeno su se borile i da njihova djeca budu priznata. Čestitamo majkama!", poručila je Ajna Jusić, predsjednica Udruženja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...