TIKTOK IZAZOV UZEO JOŠ JEDNU ŽRTVU: Roditelji devetogodišnjakinje tužili kompaniju zbog iskorištavanja djece

Arroyo je opisana kao živahno dijete sa snovima da bude u industriji zabave.

  • Svijet

  • 16. Jul. 2022  16. Jul. 2022

  • 0

Par iz Milwaukeea je podnio tužbu protiv TikToka u Los Angelesu nakon što je njihova kćerka, devetogodišnja Arriani Arroyo, umrla radeći u "Blackout izazovu".

Matthew Bergman iz Centra za gubitke žrtava društvenih medija predstavlja porodicu Arroyo i porodicu Walton iz Teksasa koji su izgubili svoju kćerku dok su rekli da je pokušavala da odgovori na izazov, koji pretpostavlja da se neko guši dok ne ostane bez svijesti.

"Tvrdnja porodice je da je TikTok znao, ili je trebalo da zna, da je njegov algoritam vodio djecu ovim užasnim putem i da nije uradio ništa po tom pitanju jer je njihov cilj bio da povećaju angažovanje korisnika iznad bezbjednog proizvoda", rekao je Bergman.

Arroyo je opisana kao živahno dijete sa snovima da bude u industriji zabave.

Bergman je rekao da njeni roditelji izazivaju TikTok da se riješi njihovih algoritama, za koje su roditelji rekli da su namjerno doveli do smrti njihovog djeteta.

"Oni su posebno dizajnirali algoritme dizajnirane da iskoriste činjenicu da dječiji mozak nije u potpunosti razvijen i da su veoma podložni sadržaju koji izaziva zavisnost", rekao je Bergman.

Bihevioralni terapeut Melissa Waldo kaže da mlađa djeca brže konzumiraju društvene mreže, što ih čini opasnijim.

"Kada govorimo o mlađoj djeci, postoji još veći uticaj u smislu da je manje prosuđivanja, ili je manje sposobnosti da se dobro prosuđuje u mlađem uzrastu i da bude još upečatljiviji", rekla je Waldo.

To je opasnost za koju je rekla da roditelji moraju biti svjesni. Ona predlaže da roditelji podstiču manje vremena na društvenim medijima i više interakcija licem u lice.

TikTok je rekao da ne mogu komentarisati tekuće sudske sporove, ali je CBS 58 uputio na prethodnu izjavu datu u decembru:

"Ovaj uznemirujući ‘izazov’, za koji ljudi izgleda da saznaju iz izvora koji nisu TikTok, dugo je prethodio našoj platformi i nikada nije bio TikTok trend. Ostajemo oprezni u našoj posvećenosti bezbjednosti korisnika i odmah ćemo ukloniti srodni sadržaj ako ga pronađe. Naše najdublje saučešće izražavamo porodici zbog njihovog tragičnog gubitka", rekao je glasnogovornik TikToka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...