TURISTIČKA ATRAKCIJA NA JUGU BOSNE I HERCEGOVINE: Nakon višemjesečnih radova završena obnova tvrđave „Herceguša“, investicija vrijedna...

Specifični cilj je ojačati i diverzificirati turističku ponudu prekograničnom suradnjom te omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine.

  • Ekonomija

  • 19. Jul. 2022  19. Jul. 2022

  • 0

Grad Ljubuški je ovog ljeta dobio još jednu turistički atraktivnu lokaciju. Uz Kravicu, muzej na Humcu, Koćušu… u funkciju se stavlja i povijesni bedem koji stoljećima bdije nad ovim gradom.

Uskoro će i službeno  biti upriličen obilazak Starog grada povodom završetka opsežnih konzervatorsko-restauratorskih radova, provedenih i financiranih kroz projekt „HeritageREVIVED - Preservation, valorisation and promotion of cultural heritage on the outskirts of urban areas“ koji se provodi kroz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

Kada je riječ o povijesno-kulturnoj baštini Ljubuškog kroz ovaj projekt su se ,između ostaloga, provela arheološka istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi središnje Herceguše, branič kule i dijela obrambenih bedema vrijednhi gotovo 400.000 eura. Riječ je o najvećoj investiciji u obnovii prezentaciji Starog grada dosad. Inače, jezgra kompleksa Starog grada ima oblik nepravilnog višekutnika. Navodi se kako se pretpostavlja da je najstariji dio, središnja kula, izgrađen u 14. ili 15. stoljeću.

„Po hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači kula se naziva Herceguša, ali pitanje njezina graditelja ostaje sporno. Uz Stari grad Ljubuški vezana je legenda o ratu oca i sina zbog iste žene. Grad je pao u osmanske ruke nešto prije 1477. i imao je odbrambenu ulogu do 1835. Kako se radi o jedinom utvrđenom srednjovjekovnom gradu na desnoj obali Neretve, proglašen je nacionalnim spomenikom kulture“, navedeno je na stranici projekta “Heritage Revived”.

Glavni cilj projekta je diverzificirati i promovirati kulturno-turističku ponudu povijesnih gradova Ljubuškoga, Solina i Ulcinja zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturnim turizmom i turizmom doživljaja te uspostavom nove i poboljšanjem postojeće turističke infrastrukture. Specifični cilj je ojačati i diverzificirati turističku ponudu prekograničnom suradnjom te omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...