KAKVA DISKRIMINACIJA: Sud u Španiji odlučio, i niske žene mogu biti…

Sud je ukinuo uvjet od 160 centimetara visine u presudi u slučaju koji je podnijela mlada žena kojoj je bio zabranjen pristupni test 2017. jer je bila četiri centimetra niža od minimalnog zahtjeva.

  • Žena

  • 19. Jul. 2022  19. Jul. 2022

  • 0

Niže žene također će se moći pridružiti španskim policijskim snagama nakon što je vrhovni sud zemlje presudio da je zahtjev minimalne visine za policajke diskriminatoran.

Sud je ukinuo uvjet o 160 centimetara visine u presudi u slučaju koji je podnijela mlada žena kojoj je bio zabranjen pristupni test 2017. jer je bila četiri centimetra niža od minimalnog zahtjeva.

Zahtjev “predstavlja indirektnu diskriminaciju protiv žena u usporedbi s muškarcima čija je potrebna visina od 165 centimetara puno manje zahtjevna”, smatra sud.

Ako tužiteljica položi svoje ispite, sud je naredio da policija zaposli ženu i pripiše joj jednak radni staž kao i ženama koje su se zaposlile 2017. godine.

Prema anketi koju je širom svijeta proveo Imperial College iz Londona, prosječna visina 19-godišnjeg španskog muškarca u 2019. je bila 176 centimetara, dok je prosječna visina žena iste dobi bila 162. Španski muškarci bili su 58. po visini od 200 zemalja i teritorija, dok su žene bile na 77. mjestu.

Nacionalna policija nije dala nikakvo opravdanje za ograničavanje pristupa tražiteljima posla na temelju njihove visine, dodao je sud, prenosi Hina. 

“Unutar policijske strukture, postoje mnoge funkcije koje ne zahtijevaju posebnu fizičku spremu, a osobito visok stas”, pojasnio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...