DAN UOČI SASTANKA NERMINA DŽINDIĆA S PREDSTAVNICIMA SARAJEVSKIH JAVNIH PREDUZEĆA „SB“ SAZNAJE: Za subvenciju nove cijene gasa od 1. augusta do kraja marta je potrebno oko 25 miliona KM!

I dok sa zebnjom iščekuju da ne poraste cijena nafte i da se plin nastavi distribuirati iz Rusije prema Evropi, građani s nestrpljenjem očekuju i pravu reakciju federalne i vlasti u Kantonu Sarajevo kako bi namirili razliku stare cijene gasa koja je do 1.jula iznosila 1,04 KM do nove koja iznosi otprilike 1,26 KM po kubiku gasa.

  • Politika

  • 21. Jul. 2022  21. Jul. 2022

  • 0

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić za sutra je sjedištu Vlade FBiH u zgradi Energoinvesta u Sarajevu zakazao sastanak sa predstavnicima vlasti i nadležnih javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo. Cilj sastanka je, kako je najavljeno, „donošenje rješenja na zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa, izazvanog globalnim dešavanjima u Evropi i svijetu“.

Na sastanak su pozvani svi koji imaju bilo kakve veze s uvozom i distribucijom gasa u FBiH i Kantonu Sarajevo, i Energoinvest kao uvoznik i Sarajevogas kao distributer gasa u Kantonu Sarajevo i sarajevske Toplane kao jedan od najvećih potrošača gasa u BiH. Dakle, oni će pred sobom imati zadatak da se dogovore kako će ko pokriti razliku nove cijene gasa koja je od 1. jula ove godine veća za 23,3 posto. Za početak je dobro da je vlast shvatila da građani nemaju novca da plate ovoliku cijenu gasa, a dobro je i to što je reakcija na poskupljenje gasa vrlo brzo uslijedila.

HOĆE LI NAS MINUSI U JANUARU IZNENADITI?

Tragom ove informacije „Slobodna Bosna“ je saznala koliko bi nova cijena, odnosno razlika koja je nastala od 1. jula mogla iznositi. Usput smo se raspitali da li će tokom ove grijne sezone biti dovoljno gasa s obzirom na brojne činjenice koje bi mogle utjecati na to da gasa ne bude dovoljno, kao i to da li bi od oktobra mogla da nas „iznenadi“ i novo poskupljenje gasa. O čemu je riječ?

„Ako ova cijena nafte ostane koja je trenutno na snazi, a to je između 100 i 110 dolara, cijena gasa će, u zavisnosti od kursa dolara, blago porasti i trebala bi biti na 1,30 KM. U slučaju da se vrati cijena nafte do kraja jula na nekih 130 dolara cijena gasa bi od 1. oktobra mogla biti između 1,30 KM i 1,40 KM što će cijenu gasa podići za više od 100 posto u odnosu na situaciju koju smo imali prije prelaska na Turski tok“, rekao nam je stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Almir Bečarević

I dok sa zebnjom iščekuju da ne poraste cijena nafte i da se plin nastavi distribuirati iz Rusije prema Evropi, građani s nestrpljenjem očekuju i pravu reakciju federalne i vlasti u Kantonu Sarajevo kako bi namirili razliku stare cijene gasa koja je do 1.jula iznosila 1,04 KM do nove koja iznosi otprilike 1,26 KM po kubiku gasa.

DA LI ĆE BITI DOVOLJNO GASA?

„Ako će subvencionirati sve potrošače gasa u Kantonu Sarajevo i da sa subvencijom krenu od 1. augusta i da to učine do kraja godine, što je pet mjeseci otprilike će morati izdvojiti na potrošnju gasa u KS-u za pet mjeseci do 50 miliona kubika gasa, nešto više od deset miliona KM. Ako nas zadesi još jedno povećanje cijene gasa koje je moguće od 1. oktobra onda će subvencija morati iznositi između 12 i 15 miliona KM. Ako na ovo dodamo (uz moguće oktobarsko povećanje cijene) još prva tri mjeseca naredne godine ova subvencija bi ukupno trebala iznositi oko 25 miliona KM“, rekao nam je Almir Bečarević.

Uz problem sa visokim cijenama gasa pred vlastima u Kantonu Sarajevo će biti još jedan izazov, a to su nedovoljne dnevne količine gasa u izuzetno hladnim zimskim danima. Ako gasa ne bude dovoljno biće potrebno obezbijediti rezerve mazuta na koje rade sarajevske kotlovnice.

„Prije 24 sata je objavljena vijest kako Mađarska želi kompletan uvoz gasa da okrene na Turski tok. Ako se to desi nema šanse da će svi korisnici Turskog toka imati potrebne količine gasa jer svima potrošnja drastično raste usred zime. Cijev Turskog toka je limitirana i malog je promjera, ona nije kao Sjeverni tok i realno možemo doći u situaciju da ne bude dovoljno dnevnih količina gasa, a čim njih nema moramo se okretati prema alternativama poput mazuta ili lož ulja“, rekao nam je Bečarević.

Da će Evropa imati problema i sa količinama gasa pokazuje nam informacija da će Sjeverni tok od iduće sedmice raditi sa samo 20 posto kapaciteta što znači da će preko njega umjesto 55 milijardi kubika gasa godišnje dolaziti svega 11 posto, a dnevne količine će sa 160 miliona kubika spasti na 30 miliona.

(D.OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...