ZASTUPNIK CDU U BUNDESTAGU IMA POVJERENJE U VISOKOG PREDSTAVNIKA: "Uopšte ne znamo šta će Schmidt odlučit"

Kazao je da je došao prije izbora koji će se destiti 2. oktobra i da je u razgovoriima koje je vodio vidio da je politički utjecaj veliki na dešavanja u BiH i da postoje snage koje trgaju ovu zemlju.

  • Politika

  • 22. Jul. 2022  22. Jul. 2022

  • 0

Zastupnik i izvjestilac CDU u Bundestagu za Bosnu i Hercegovinu Peter Beyer je nakon niza sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH, ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, danas na press konferenciji sumirao zaključke sastanaka.

U fokusu svih političkih razgovora je bila EU perspektiva BiH i integracija BiH u EU.

“Kao što znate ovo je komplikovana tema, ali mi kao političari imamo odgovornost da se posvetimo ovim teškim temama. Kad posmatramo taj proces prije svega posmatramo sve zemlje Zapadnog Balkana. Onda idemo pojedinačno i gledamo pjedinačne napretke zemlja”, kaže Beyer.

U cijelom EU integracijskom procesu kaže “ko se želi pridružiti treba da učini nešto sam da bi se pridružio”. U to spada sa sigurnošću, kada se radi o BiH, kaže, je prevazilaženje disfunkcionalnosti državnih institucija BiH.

“Trebalo bi se railozovati prioriteti kako bi se pridružili EU. BiH kao i ostalih pet zemalja Zapadnog Balkana, ne samo geografski i jasno pripadaju EU. Kandidatski staus niko ne može dobiti tek tako. 14 prioriteta se mora ispuntit kako bi se postiglo ono što se želi”, kategoričan je Beyer.

Na pitanje za eventualno nametanje Bonskih ovlasti njegovov stranačkog kolege i visokog predstavnika Christiana Schmidta vezanih za izmjene Izbornog zakona i da je on diskriminatorski, Beyer kaže:

“Imamo potpuno povjerenje u Schmidta kao visokog predstavnika i u ličnost Schmidta koji je dugo godina bio moj kolega u Bundestagu. Ne znamo da li će on primjeniti Bosnke ovlasti”.

Kazao je da je došao prije izbora koji će se destiti 2. oktobra i da je u razgovoriima koje je vodio vidio da je politički utjecaj veliki na dešavanja u BiH i da postoje snage koje trgaju ovu zemlju.

“Želim reći da bih volio da ovdje dođe do demokratkih izbora, da proces bude fer kao i da kampanja bude besprijekorna. Ne žeilm da se izazivaju bespotrebni strahovi bili oni etnički ili vjerski, da se ovdje ne vode borbe snaga. Mi u Njemačkoj i Bundestagu to odbijamo”, zaključio je Beyer.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...