VANREDNO OBRAĆANJE BAKIRA IZETBEGOVIĆA: "Danas sam razgovarao sa Schimdtom i ponovio mu ..."

Nisam mogao vjerovati da će visoki predstavnik biti spreman uraditi takve stvari i poručio sam mu da to ne uradi jer je to političko minsko polje i može naštetiti funkcionisanju Federacije BiH ako to uradi.

  • Vijesti

  • 25. Jul. 2022  25. Jul. 2022

  • 1

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na današnjoj press koferenciji rekao da ne vjeruje da će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nametnuti izmjene Izbornog zakona u BiH bez konsultacije sa parlamentom i parlamentarnim strankama.

Nisam mogao vjerovati da će visoki predstavnik biti spreman uraditi takve stvari i poručio sam mu da to ne uradi jer je to političko minsko polje i može naštetiti funkcionisanju Federacije BiH ako to uradi.

“I ugroziti svoj autoritet, a nama je potreban autoritet visokog predstavnika. Danas sam razgovarao s njim i ponovio mu ista upozorenja i zahtjev. Visoki predstavnik u BiH je tu da bi štitio Dejton, a nipošto da bi nametao rješenja do kojih mi nismo uspjeli doći kroz niz pregovora koji su se protegli kroz cijelu prošlu godinu, a naročito promjena u veoma osjetljivoj sferi međunacionalnih i stranačkih balansa i balansa utjecaja stranaka koje pripadaju etnocentričnim i građanskim opcijama. Ono što sam postigao, mislim da OHR neće donijeti odluku bez konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i nadam se bez susreta Schmidta sa federalnim Parlamentom, Predstavničkim domom i Domom naroda u FBiH. To je zahtjev kluba poslanika SDA i mislim da će se visoki predstavnik odazvati i ne mijenjati Ustav FBiH bez usaglašavanja i konsultacija sa parlamentom”, kazao je Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...