U AUSTRIJI STREPE PRED ZIMSKOM SEZONOM: Ugostitelji traže uvoz jeftine radne snage iz inozemstva

No, s obzirom na iskustva ljetne sezone, ugostitelji već strepe pred zimskom sezonom.

  • Evropa

  • 26. Jul. 2022  

  • 0

Puno gostiju, a premalo kuhara i konobara. U ugostiteljstvu vlada veliki nedostatak kadrova. Neki već rade s pauzama te zatvaraju svoje objekte na dnevnoj ili vikend bazi kako bi i dalje mogli održati poslovanje te zadržati radnike. Sada se među ugostiteljima javljaju i nove ideje. “Na svakom koraku razgovaramo o tome što možemo promijeniti kako ne bismo potpuno izgubili nekoliko zaposlenika koje imamo”, objašnjava glasnogovornik ugostitelja Salzburga Ernst Pühringer za ORF. “Borimo se kako bismo preživjeli ljeto, koje zapravo ide vrlo dobro.”, pojašnjava Pühringer.

No, s obzirom na iskustva ljetne sezone, ugostitelji već strepe pred zimskom sezonom. Nadaju se pomoći ministra rada Martina Kochera (ÖVP) i savezne vlade. “Hitno nam trebaju zaposlenici, posebno za zimsku sezonu. Trebamo nove signale i promjenu politike tržišta rada koji će nam pomoći barem u dijelu nekvalificiranih radnika”.

Konkretno, djelatnike iz trećih zemalja trebalo bi lakše dovesti na skijališta za zimsku sezonu, “inače će biti jako loše”, upozorava Pühringer. U Radničkoj komori takvi zahtjevi izazivaju negodovanja.

“Industrija se žali da ne može popuniti slobodna radna mjesta, ali umjesto da poslove učinimo privlačnijim i poboljšamo uvjete rada, oni bi zapošljavali radnike iz trećih zemalja”, kritizira Silvia Hofbauer, voditeljica tržišta rada i integracije u Radničkoj komori Beča.

 Kroativ

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...