SANCHEZ U POSJETI NAŠOJ ZEMLJI: "Emotivno sam vezan za BiH, ona zaslužuje kandidatski status" (VIDEO)

"Reformski zakoni moraju biti usvojeni, a demokratski izbori kvalitetno provedeni", kazao je gost iz Španije.

  • Politika

  • 30. Jul. 2022  30. Jul. 2022

  • 0

Bilateralni odnosi, reforme koje su neophodne u Bosni i Hercegovini i njen evropski put teme su sastanka u državnom predsjedništvu, prenosi televizija Hayat.

Premijer Pedro Sanchez se na posljednjoj sjednici Evropskog vijeća u junu ove godine snažno zalagao da Bosna i Hercegovina što prije dobije kandidatski status i danas mu se na tome još jednom zahvalio predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović.

"Kraljevina Španija u drugoj polovini iduće godine preuzima predsjedavanje Evropskom unijom i ja se nadam da će BIH do tada imajući u vidu i izjavu koju su predstavnici političkih stranaka dali 12. juna ove godine pred predsjednikom Evropskog vijeća gospodinom Charlesom Michelom ispuniti uvjete i da će do tada postati kandidat za članstvo u EU, bit će to sa preuzimanjem predsjedavanja Kraljevine Španije jedan novi impuls kada su u pitanju sada pregovori za članstvo između BiH i EU", rekao je Džaferović.

Da šansa za konkretan napredak na evropskom putu Bosne i Hercegovine nije nestvarna potvrdio je i šef španske vlade.

Kazao je da sve političke snage u Evropskoj uniji žele deblokadu političkih procesa i stabilizaciju Bosne i Hercegovine i da taj momenat, konkretno ovu jesen treba iskoristiti kao dobru priliku.

"Tražio sam od političkih lidera tri stvari i želim da ih podijelim s vama: prvo da se smanje tenzije i prekine s uznemirujućom retorikom, da se spriječe govori o podjelama. Drugo treba se vratiti u institucije, naći način da se vode dijelazi i da se ponude rješenja i na kraju da se građšani i njihovi interese stave na prvo mjesto, da se naprave i reforme zbog kojih će građani živjeti bolje", istakao je.

Reformski zakoni moraju biti usvojeni, a demokratski izbori kvalitetno provedeni, kazao je gost iz Španije. Dao je podršku i snažnim državnim institucijama, a bez njih, rekao je i predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, pozitivni procesi nisu ni mogući.

Izvrsne bilateralne odnose bez ijednog otvorenog pitanja treba unaprijediti i boljom ekonomskom saradnjom kako kroz veće investicije, tako i obimom robne razmjene, rečeno je danas u Sarajevu. Premijer Sanchez je istakao da njegova posjeta znači svesrdnu podršku Vlade Španije regiji, pogotovo Bosni i Hercegovini. U naredna dva dana planirane su njegove službene posjete Podgorici, Skoplju i Tirani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...