BURNO U AUSTRALSKOM PARLAMENTU: Senatorica kraljicu Elizabetu II nazvala kolonizatorom

Jedan zastupnik rekao je da Thorpe nije prava senatorica dok ne položi zakletvu na pravi način.

  • Svijet

  • 02. Avg. 2022  02. Avg. 2022

  • 0

Lidija Thorpe, australska senatorica aboridžinskog porijekla, tokom polaganja zakletve na mandat u australskom parlamentu, nazvala je kraljicu Elizabetu II kolonizatorom. Kraljica Elizabeta je formalno vođa Australije.

"Ja, suverena Lidia Thorpe, svečano i iskreno potvrđujem i izjavljujem da ću biti vjerna i biti istinski odana njenom kolonizatorskom Veličanstvu Kraljici Elizabeti II", kazala je Thorpe za vrijeme zakletve prije nego što ju je prekinula šefica Senata Sue Lines i drugi zastupnici.

Jedan zastupnik rekao je da Thorpe nije prava senatorica dok ne položi zakletvu na pravi način. Lines je zamolila Thorpe da položi zakletvu tačno onako kako piše na kartici. To je Thorpe učinila s visoko podignutom stisnutom šakom.

"Suverenitet nikada nije ustupljen", napisala je Thorpe na Twitteru. Australije je 1901. dobila neovisnost nakon što je bila kolonija Velike Britanije više od jednog vijeka. Britanska kraljica Elizabeta nosi titulu kraljice Australije, prenosi Index.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...