BRUKA "DNEVNOG AVAZA": Radončiću je premijer Novalić kriv što se iz Republike Srpske i općina gdje je na vlasti HDZ iseljavaju građani

Prema pisanju današnjeg Dnevnog avaza premijer Vlade Federacije Fadil Novalić kriv je za hiljade novih odlazaka iz BiH na šta Avaz upozorava velikim naslovom na naslovnici.

  • Vijesti

  • 04. Avg. 2022  

  • 15

Dodik i danas vojnu operaciju Krivaja, slavi kao jednu od najvećih uspjeha Vojske Republike Srpske (istina je da je u toj operaciji učestvovala i Vojska Jugoslavije), odnosno zauzimanje Posavskog koridora koji je spojio srpske teritorije, a među osvojenim općinama su i Derventa, Modriča, Bosanski Brod… Što je uostalom i bio jedan od strateških ciljeva tokom rata zbog čega je policijski, vojni i politički vrh presuđen u Haagu. Što danas ne znaju još jedini, valjda, Čović i Avaz.

Prema pisanju današnjeg Dnevnog avaza premijer Vlade Federacije Fadil Novalić kriv je za hiljade novih odlazaka iz BiH na šta Avaz upozorava velikim naslovom na naslovnici. U samom tekstu navode se statistički podaci Unije za održivi povratak i integracije BiH koji se odnose na devet općina, a prema kojima je u ovoj godini BiH napustilo 15.800 građana iz Posavine i Hercegovine.

Zanimljivo, s obzirom da je opće poznato da u Hercegovini na vlasti dominira HDZ koji participira i u Vladi Federacije (kao uostalom i SBB), kao što je opće poznata nebriga HDZ-a prema Hrvatima Posavine koju je još Tuđman prodao Miloševiću, a Dragan Čović to nastavio prepuštanjem Posavine Miloradu Dodiku. Potvrđuju to i izmjene Izbornog zakona BiH koje nameće HDZ BiH preko HNS-a, a podržava HDZ Hrvatske, iako je i po analizama zagrebačkih stručnjaka Posavina (koju danas rijetko ko i spominje) najveći poraz Hrvatske vojske.

S druge strane Dodik i danas vojnu operaciju Krivaja, slavi kao jednu od najvećih uspjeha Vojske Republike Srpske (istina je da je u toj operaciji učestvovala i Vojska Jugoslavije), odnosno zauzimanje Posavskog koridora koji je spojio srpske teritorije, a među osvojenim općinama su i Derventa, Modriča, Bosanski Brod… Što je uostalom i bio jedan od strateških ciljeva tokom rata zbog čega je policijski, vojni i politički vrh presuđen u Haagu. Što danas ne znaju još jedini, valjda, Čović i Avaz.

Najveći broj odlazaka, prema podacima Unije koja upozorava da je stanje u nekim općinama alarmantno, zabilježen je Odžaku, Domaljevac-Šamac, Modriči, Derventi, Bosanskom Brodu, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Grudama i Posušju. Unija upozorava da BiH napuštaju i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i navodi primjer Odžaka u kome je bilo 10.500 povratnika, a ove godine ih je samo 2.300.

Krajem prošle godine Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 boravio je u posjeti Posavskom kantonu (općinama Orašje, Odžak i Domaljevac) gdje se sastao i s predstavnicima Udruge poljoprivrednika Žito koji su ga upozorili na netransparentnu podjelu državnog poljoprivrednog zemljišta u Odžaku, odnosno da “općinske i županijske vlasti pogoduju korporaciji M-SAN iz Hrvatske koja više od desetljeća protuzakonito obrađuje poljoprivredno zemljište“. Nakon toga je Cvitanović javno saopćio: “Danas sam u očima tih ljudi vidio vapaj. Nitko im ne pomaže i svi od njih okreću glavu. Hrvatska politika u BiH pod hitno mora riješiti ovo pitanje“, a gostujući na radiopostaji Odžak pozvao je općinsku načelnicu i predsjednika Vlade županije Posavske da što prije riješe ovaj problem: “Ako ovako nastavite, iselit će se i ovo malo naroda u Odžaku što je ostalo. Uozbiljite se! Krajnji je trenutak. Bit ćete i načelnik i predsjednik vlade nikome.“

Vrhbosanski nadbiskup dr. Tomo Vukšić početkom ove godine je ukazivao na “nedopustivi“ i “neoprostivi“ masovni odlazak Hrvata katolika, ali i pripadnika drugih zajednica, iz matične domovine BiH u inozemstvo. Biskup Vukšić je to nazvao sramotom aktualnih vlasti. Bosanski franjevac fra Drago Bojić izjavio je: “Katolička crkva u BiH je učinila i čini dosta toga dobroga za bosansko-hercegovačke katolike, ali je početkom devedesetih napravila veliku i čini se, nepopravljivu pogrešku što je podržala politiku HDZ-a, često bez ikakve distanciranosti i kritike. Podrška politici HDZ-a istočni je grijeh Katoličke crkve u BiH. U tom smislu i sama dijelom snosi odgovornost za stanje u kojem se danas nalaze bosansko-hercegovački Hrvati. Politika HDZ-a koju uglavnom podržavaju i mnogi u Crkvi moralno je izopačila bosansko-hercegovačke katolike, unijela je podjele i razdore među njih i poticala ih da mrze druge. Oni koji su bili ili su sada uz HDZ, od takve politike su profitirali, snašli su se, dobili dobro plaćena radna mjesta u državnim institucijama, neki su preko pljačkaške privatizacije postali tajkuni i milijunaši, ali većina bosansko-hercegovačkih Hrvata posve je osiromašena zbog čega su mnogi morali s teškom gorčinom i bijesom očajnika i gubitnika napustiti svoje zavičaje.“

Prema pisanju zagrebačkog Nacionala, Jozo Ivančević, načelnik Prozor-Rame, jedine općine s većinskim hrvatskim stanovništvom koja je izvan kontrole Dragana Čovića i HDZ-a BiH, iznio je ozbiljne sumnje na kriminalno upravljanje Elektroprivredom Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja je pod Čovićevom kontrolom, namještanje izbora uz pomoć iz Hrvatske kao i kočenje otvaranja doma za starije koji je sufinancirala Vlada RH, te da je ”politika predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića odgovorna za iseljavanje Hrvata iz BiH, jer je paravan za neodgovorno upravljanje, pa i za kriminal.”

Uz sve kritike koje se mogu izreći premijeru Novaliću za neke druge stvari, jasno je da on ima najmanje veze s odlaskom Hrvata iz navedenih općina. S druge strane argument da je političko Sarajevo odgovorno za odlazak Hrvata iz BiH koristi Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, u kontekstu promjena Izbornog zakona BiH uz tvrdnje kako se Hrvatima oduzimaju njihova prava. S obzirom da je Dnevni avaz među onima koji su podržavali prijedlog Schmidtovih promjena Izbornog zakona po dokumentu koji je procurio u javnost, a koji nije nametnut nakon protesta građa, jasno je da ovakvim tekstovima Avaz radi u korist Dragana Čovića i HDZ-a a protiv premijera Novalića i SDA. Izborna kampanja je ipak počela.

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...