FAUCI ODLAZI, KORONAVIRUS OSTAJE: Glavni medicinski savjetnik predsjednika SAD-a se u decembru povlači s funkcije

Fauci, koji će u decembru napuniti 82 godine, najavljuje kako u narednoj fazi života želi svoje vrijeme posvetiti nekim drugim dužnostima.

  • Svijet

  • 22. Avg. 2022  22. Avg. 2022

  • 0

Doktor Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik predsjednika SAD-a i direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, objavio je kako će u decembru ove godine napustiti te pozicije. Fauci koji je u proteklih tri godine postao svima poznato lice kao lider tima Bijele kuće za borbu protiv pandemije koronavirusa, ali i kao jedan od glavni protivnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa tokom pandemije, najavio je da će i dalje raditi na brojnim istraživanjima iako se povlači s ovih pozicija.

“Tokom proteklih 38 godina kao direktor NIAID-a imao sam ogromnu privilegiju da služim i savjetujem sedam predsjednika Sjedinjenih Država, počevši od predsjednika Ronalda Reagana, o novonastalim i ponovnom pojavljivanju prijetnji zaraznih bolesti uključujući HIV/AIDS, virus Zapadnog Nila, napadi antraksa, pandemijska gripa, razne prijetnje ptičje gripe, ebola i zika, između ostalih, i najskorija pandemija COVID-19. Posebno sam ponosan što sam služio kao glavni medicinski savjetnik predsjednika Joea Bidena od prvog dana njegove administracije”, kazao je Fauci u saopštenju koje je objavio Nacionalni institut za zdravlje.

Fauci, koji će u decembru napuniti 82 godine, najavljuje kako u narednoj fazi života želi svoje vrijeme posvetiti nekim drugim dužnostima.

“Dok odlazim sa svojih trenutnih pozicija, ne idem u penziju. Nakon više od 50 godina državne službe, planiram nastaviti sljedeću fazu svoje karijere dok još uvijek imam toliko energije i strasti za svoju oblast. Želim da iskoristim ono što sam naučio kao direktor NIAID-a da nastavim da unapređujem nauku i javno zdravlje i da inspirišem i mentorišem sljedeću generaciju naučnih lidera dok pomažu u pripremi svijeta da se suoči sa budućim prijetnjama zaraznih bolesti”, kazao je Fauci.

On je posljednji od originalnog tima koji se borio protiv koronavirusa u ime Bijele kuće. Prije Faucija povukli su se njegov nekadašnji šef u Nacionalnom institutu za zdravlje dr. Francis Collins, te dr. Deborah Birx koja je u više navrata bila na udaru bivšeg predsjednika Trumpa zbog neslaganja s njegovim idejama, poput one o korištenju sredstava za dezinfekciju u borbi protiv koronavirusa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...