NOVE SATELITSKE FOTOGRAFIJE: Usljed poplava u Pakistanu formiralo se jezero široko čak 100 kilometara

Nove satelitske fotografije otkrivaju razmjere rekordnih poplava u Pakistanu i pokazuju da je izlivena rijeka Ind pretvorila dio pokrajine Sindh u 100 kilometara široko jezero.

  • Svijet

  • 31. Avg. 2022  

  • 0

Nove satelitske fotografije otkrivaju razmjere rekordnih poplava u Pakistanu i pokazuju da je izlivena rijeka Ind pretvorila dio pokrajine Sindh u 100 kilometara široko jezero.

Dio zemlje sada je pod vodom, nakon onoga što su dužnosnici Ujedinjenih naroda opisali kao "monsun na steroidima". On je donio najveću kišu ikada i poplave koje su od sredine juna ubile 1.162 osobe i pogodile 33 miliona ljudi.

Nove fotografije, snimljene 28. avgusta s NASA-inog satelitskog senzora MODIS, pokazuju kako je kombinacija jake kiše i prelijevanja rijeke Ind poplavila veći dio pokrajine Sindh na jugu.

Jezero je formirano na poljoprivrednim poljima.

Ovogodišnji monsun već je najkišovitiji u zemlji otkako se bilježe podaci, odnosno od 1961., prema Pakistanskom meteorološkom odjelu, a do kraja sezone ima još mjesec dana.

U pokrajinama Sindh i Balochistan padavine su bile 500 posto iznad prosjeka, progutale su cijela sela i obradiva zemljišta, srušile zgrade i uništile usjeve.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...