IGOR GAVRAN UPOZORAVA NA DUGU ZIMU I NESTAŠICE ENERGENATA: "Poskupljenja će biti. Vlasti su uljuljkane, nemaju ni plan u slučaju obustave isporuke plina" (VIDEO)

Zima se bliži a zavrtanje plina i ucjenjivanje ovim energentom brojne svjetske vlade dovelo je u probleme iz kojih teško pronalaze izlaz.

  • Ekonomija

  • 11. Sep. 2022  

  • 0

"Bosna i Hercegovina već sada osjeća ozbiljne posljedice krize, ali za razliku od Evrope ima na neki način energetsku nezavisnost zbog čega smo u prednosti", ocijenio je trenutnu energetsku situaciju ekonomski analitičar Igor Gavran u izjavi za televiziju Hayat.

Energetska kriza uzrokovana Ruskom agresijom na Ukrajinu hara svijetom.

Zima se bliži a zavrtanje plina i ucjenjivanje ovim energentom brojne svjetske vlade dovelo je u probleme iz kojih teško pronalaze izlaz.

No, nešto se radi. Uvode se mjere kako bi građani osjetili olakšanje. 

"Nešto drugačije je u Evropi koja nema energetsku nezavisnosti koju mi imamo, kada je riječ o električnoj energiji, nešto je drugačije u smislu izvora ruskog plina. Svakako da osjećamo ogromne udare inflacije i poremećaje u ekonomiji a recesija u Evropskoj uniji bi svakako pogodila i naše izvoznike, jer tamo najviše izvozimo. Ako se kod njih ekonomija zaustavi, spadnu narudžbe, onda i naši radnici koji rade u izvozno orijentisanim preduzećima mogu ostati bez svojih radnih mjesta ili se barem suočiti sa smanjenjima plaća. Kada je riječ o vladama, naše vlade na svim nivoima, nažalost, nisu učinile ne mogu reći gotovo ništa. Nego zaista ništa", kaže Igor Gavran.

Unatoč određenom procentu energetske nezavisnosti Bosne i Hercegovine u odnosu na ostatak svijeta, poskupljenja su izvjesna.

"Poskupljenje je izvjesno. Ono što je posebno zabrinjavajuće je što se čini da oni koji su odgovorni za to u BiH na neki način uljuljkani, što do sada nije bilo prekida sa snabdijevanjem i što nema nekih neposrednih najava. Međutim, nas to ne bi trebalo spriječiti da pravimo planove, zalihe, da razgovaramo u krajnjem slučaju sa dobavljačem. Mi kod nas imamo situaciju kada Gazprom objavi novu cijenu tek oko 24 sata se ona prihvati bez ikakvih najava i očekivanja. Mi bismo morali znati kakva će biti cijena i onda se pripremiti hoće li odgovor biti subvencije građanima, hoće li odgovor biti ograničenje poreskih i drugih dadžbina a ne jednostavno dočekivati je kao grom iz vedra neba", objasnio je Gavran.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...