EVROPSKA KOMISIJA IZLAZI S PRIJEDLOGOM MJERA: Uvodi se porez na ekstraprofit naftnim kompanijama i ograničavaje cijene struje?

U srijedu se očekuje da Evropska komisija izađe sa predlogom mera kojima bi se pomoglo domaćinstvima i privredi EU da prebrode energetsku krizu.

  • Ekonomija

  • 13. Sep. 2022  13. Sep. 2022

  • 0

Članice Evropske unije razmatraju ideju da se ograniče prihodi proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora i iz nuklearki na 200 eura po megavatsatu u sklopu vanrednih mjera, piše Bloomberg.

U srijedu se očekuje da Evropska komisija izađe sa prijedlogom mera kojima bi se pomoglo domaćinstvima i privredi EU da prebrode energetsku krizu.

Komisija je prošle srijede već najavila da će uskoro odrediti obavezne ciljeve za smanjenje potrošnje električne energije u vršnim satima, limit na prihode elektroprivreda i kompanija koje proizvode fosilna goriva, kao i ograničenje cijene ruskog gasa.

Ali već do petka među članicama Eu pojavile su se podjele u vezi mjera, ograničenja cijena, posebno ograničenja samo na ruski gas.

Najmanje deset zemalja, uključujući Italiju, Grčku i Poljsku je bilo protiv ograničnja cijena na ruski gas zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla potpuno obustaviti isporuke gasa Evropi.

Ako ova mjera i propadne, Komisija radi na nametima za naftne i gasne kompanije, kao i na ciljevima za smanjenje potrošnje struje.
EK planira privremeni porez na ekstraprofit od najmanje 33 odsto za proizvođače i rafinerije fosilnih goriva.
Komisija će dati i obavezujuću preporuku i smanjenje potrošnje od pet odsto u vršnim satima, prenosi Bloomberg.
Predloge Evropske komsije moraju da odobre vlade članica EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...