BIVŠI MINISTAR ODBRANE SRBIJE NAJAVLJUJE DRAMU: Ako Beograd ne bude kooperativan, Moskva će se drugim metodama baviti Srbijom...

Najočigledniji primjeri vide se prilikom posljednjih anti – EU demonstracija, koje su neki nazvali litijama, prilikom kojih se glavne poruke odnose na Rusiju, Putina i Uniju a gotovo zanemarivo prema Prideu koji je zvanično bio razlog okupljanja.

  • Regija

  • 20. Sep. 2022  20. Sep. 2022

  • 4

Na pitanje da li je Rusija spremna da podrži eventualni dogovor Beograda i Prištine, ruski ambador u Srbiji je u svom prvom intervjuu, po dolasku u Beograd, naglasio da je Rusija spremna da podrži dogovor koji mora ne samo da odgovara Beogradu i Prištini već i Moskvi – podsjeća za „Danas“ Dragan Šutanovac, osnivač Savjeta za strateške politike i bivši ministar odbrane Srbije.

U osvrtu na najnoviju izjavu Aleksandra Bocana-Harčenka o tome da će Ruska Federacija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija podržati sve što je u interesu Srbije, Šutanovac kaže da je od momenta kada je ruski ambasador rekao da dogovor Srbije i Kosova mora biti u interesu Moskve, politika Rusije prema razgovorima i eventualnim dogovorima između Beograda i Prištine se mijenja i naglašava, sve vrijeme postoji potreba da se skrene pažnja pregovaračima kako je neophodno ispuniti i očekivanja Moskve.

– Promjenom geopolitičke situacije u Evropi ali i nesumnjivom posrtanju Rusije u Ukrajini a nakon višegodišnje kampanje koju Rusija kroz meku moć koristi u Srbiji narativ se mijenja. Imajući u vidu da Srbija, iako nije formalno uvela sankcije Rusiji, sve vrijeme u međunarodnim forumima glasa u skladu sa EU i drugim zemljama koje ne podržavaju rusku agresiju, Moskva se okreće drugoj metodi pritiska pa se ovoga puta pored interesa Srbije naglašava interes “srpskog naroda” za koji se vjeruje da je većinski rusofilski i antievropski, čime se šalje jasna poruka vlastima da ako ne budu kooperativne da će se Moskva drugim metodama baviti Srbijom – kaže Šutanovac.

Najočigledniji primjeri vide se prilikom posljednjih anti – EU demonstracija, koje su neki nazvali litijama, prilikom kojih se glavne poruke odnose na Rusiju, Putina i Uniju a gotovo zanemarljivo prema Prideu koji je zvanično bio razlog okupljanja.

– Sve ovo nas navodi na logičan zaključak, Moskva nema interes da Srbija napreduje niti da dolazi do bilo kakvog rješenja problema između Beograda i Prištine a kako više nema povjerenje ni prema zemljama članicama ODKB, koje takođe ne podržavaju invaziju, tako će i retorika u Srbiji biti okrenuta prije svega prema populistima i nacionalistima a ne prema državnim zvaničnicima – smatra Dragan Šutanovac.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...