NEZADOVOLJSTVO REŽIMOM: Iranci protestuju zbog smrti mlade Mahse Amini, u sukobima s policijom ima poginulih

Nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja se desila nakon što ju je uhapsila policija za moral, uslijedili su protesti u Iranu. U sukobu demonstranata i policije ima poginulih, kao i povrijeđenih osoba.

  • Svijet

  • 20. Sep. 2022  

  • 1

Nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja se desila nakon što ju je uhapsila policija za moral, uslijedili su protesti u Iranu. U sukobu demonstranata i policije ima poginulih, kao i povrijeđenih osoba.

Spomenuta policija, koja se zvanično zove Gasht-e Ershad, prošle sedmice je uhapsila Amini zbog toga što je navodno kršila pravila za odijevanje. Prema riječima svjedoka, policajci su je pretukli, ali policija to negira. Nakon što je uhapšena, pala je u komu, a poslije toga je preminula.

To je izazvalo veliko nezadovoljstvo građana Irana, a nezadovoljstvo izražavaju protestima u Teheranu i na zapadu države. Dvije osobe su jučer, 19. septembra, poginule tokom protesta. Na društvenim mrežama su objavljeni videosnimci na kojima se vidi kako demonstranti bacaju kamenice na policajce.

 U Teheranu su protestovale žene, čije glave nisu bile prekrivene maramom, što je bila poruka režimu. Osim toga, uzvikivale su: "Smrt diktatoru", što je direktna poruka vrhovnom vođi Ayatollahu Aliju Khameneiju. 

Amini je bila kurdskog porijekla iz grada Saqez koji se nalazi na zapadu države, a u kojem dominantno žive Kurdi. S porodicom je bila u posjeti glavnom iranskom gradu. Uhapšena je 12. septembra ispred metro stanice. Kao razlog zašto je uhapšena istaknuto je to da je prekršila pravilo da glava žene mora biti pokrivena maramom te da joj ruke i noge nisu bile dovoljno prekrivene odjećom.

Ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli je izjavio da je Amini imala "psihičke probleme". No, njen otac je izjavio da nije imala nikakvih zdravstvenih problema, prenosi BBC.

Ovaj smrtni slučaj se desio usljed sve učestalijih kontroverzi u djelovanju policije za moral. U julu ove godine objavljen je videosnimak na kojem se vidi kako žena moli ovu policiju da joj oslobodi kćerku. Držala se za kombi u pokretu, dok su odvozili njenu kćerku.

Kodeks oblačenja odnosi se na sve žene, pa i one iz inostranstva, bez obzira na nacionalnosti i vjeroispovijest. Podrazumijeva da glava i vrat moraju biti prekriveni maramom.

Iranski vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei je podržao stav da se bude tolerantniji po pitanju pravila za oblačenje. Međutim, vrlo konzervativni krugovi ne pristaju na to, odnosno traže pooštravanje sankcija. Mišljenja su da tolerantniji odnos dovodi do moralnog propadanja i raspada porodica, prenosi Al Jazeera English.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...