NOVI UDARAC PUTINU: Ministri Evropske unije složni oko uvođenja novih sankcija Rusiji...

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da "paniku i očaj" pokazuje Putinova najava aneksije dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnja nuklearnim oružjem.

  • Evropa

  • 22. Sep. 2022  

  • 0

Ministri vanjskih poslova Europske unije složili su se oko pooštravanja sankcija Rusiji i povećanja isporuke oružja Kijevu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina tisuća Rusa za rat u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova koji borave u New Yorku na sastanku svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima održali su kasno u srijedu izvanredan sastanak vezan uz ukrajinsku krizu.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da "paniku i očaj" pokazuje Putinova najava aneksije dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnja nuklearnim oružjem.

"Jasno je da Putin pokušava uništiti Ukrajinu", rekao je Borrell novinarima nakon sastanka ministara članica EU.

Nakon što ih je izvijestio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, ministri su se složili oko pripreme osmog paketa sankcija koje bi bile usmjerene na "relevantnije sektore ruskog gospodarstva i nastavile ciljati na ljude odgovorne za agresorski rat u Ukrajini", rekao je Borrell. 

Ministri EU održat će sljedeći službeni sastanak sredinom oktobra kada se očekuje da će biti formaliziran paket sankcija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...