IRENA HADŽIABDIĆ POTVRDILA: "Akt CIK-a o načinu popune Doma naroda FBiH je na snazi, nećemo ništa novo donositi"

- Nije se desio novi popis. Zauzeli smo stav da u tom pogledu nema potrebe da djelujemo – rekla je Hadžiabdić.

  • Vijesti

  • 29. Sep. 2022  

  • 0

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine nema namjeru donositi bilo kakve nove provedbene akte, pa tako ni neku novo uputstvo vezanu za način popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Da nemaju namjeru donositi nove provedbene akte danas je istakla Irena Hadžiabdić, član CIK-a. Prije nekoliko dana je Lidija Bradara, član Predsjedništva HDZ-a BiH, kazala da je uputstvo CIK-a o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH, doneseno 2018. godine, bilo jednokratno, te da nema uvjeta za provedbu rezultata izbora, barem kada su u pitanju posredni izbori.

- Centralna izborna komisija BiH je usvojila podzakonske akte za provedbu izbora i pravila za održavanje izbora se znaju. Nemamo namjeru donositi bilo kakve nove provedbene akte, a nemamo informacije da li će nešto u tom pogledu učiniti visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. To uputstvo je na snazi i nije mijenjano i Centralna izborna komisija, da je imala pravo da nešto radi u tom smislu, to bi uradila prije raspisivanja izbora – kazala je Hadžiabdić.

U svom članu 10.12., Izborni zakon Bosne i Hercegovine je propisao da CIK nakon svakog popisa stanovništva određuje broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog organa iz svakog kantona.

- Nije se desio novi popis. Zauzeli smo stav da u tom pogledu nema potrebe da djelujemo – rekla je Hadžiabdić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...