REAKCIJA AMBASADORA REPUBLIKE BUGARSKE: Informacija da je Bugarska najsiromašnija u EU jednostavno je pristrasna - cijene u Bugarskoj su mnogo niže od onih u drugim zemljama EU

Ambasador Bugarske u Bosni i Hercegovini reagirao je na tekst agencije France Press (AFP) objavljen na portalu „Slobodna Bosna“. Njihovo reagiranje prenosimo u cijelosti.

  • Društvo

  • 03. Okt. 2022  03. Okt. 2022

  • 0

-Informacija da je Bugarska najsiromašnija u EU jednostavno je pristrasna - cijene u Bugarskoj su mnogo niže od onih u drugim zemljama EU. Bogatstvo jedne zemlje određuju ne samo prihodi već i drugi faktori – kvalitet obrazovanja, zdravstvena zaštita, socijalne usluge, sigurnost. U mojoj zemlji majke imaju najduže plaćeno odsustvo u EU za rađanje i podizanje djeteta - 3 godine, zdravstvo i obrazovanje su besplatni.

Nije tačno da u Bugarskoj nema posla za mlade – naprotiv, imamo čak i manjak od preko 30.000 radnika, posebno u turizmu. Bugarska ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Evropi – 4%.

Demografska kriza, nizak natalitet, migracije i starenje stanovništva zajedničke su karakteristike za cijelu Evropu, a posebno za region Jugoistočne Evrope, Bugarska nije izuzetak. Ovo su izazovi sa kojima se suočava savremeni svet u celini.

Stolar o kome govorite u svom tekstu nema šanse da traži bolju budućnost u Velikoj Britaniji u uslovima nakon Brexita - nakon što je Britanija napustila EU, hiljada Evropljana su bile prinuđene da napuste i vrate se u svoja rodna mesta zbog mera ograničiti migraciju i strance. Vjerovatno ste čuli za prazne police londonskih trgovina zbog nedostatka vozača za prijevoz robe – uglavnom su to bili stranci koji su bili prisiljeni na odlazak. U Bugarskoj su se mnogo ljudi vratili iz Velike Britanije, uključujući studente, upravo u potrazi za boljom budućnošću za sebe i svoje porodice. Tokom vrhunca pandemije Covida-19, preko 180.000 Bugara vratilo se u Bugarskoj iz inostranstva.

Da, puno Bugara rade u zemljama EU - slobodno kretanje radne snage je jedna od glavnih sloboda u EU.

Što se tiče namjere mladih Bugara da investiraju u dobro obrazovanje u zapadnoj Evropi - mobilnost studenata se podstiče u EU i mnogi mladi studiraju u zemljama EU u okviru programa Erasmus ili sami pokrivaju svoje troškove. Nakon dobrog obrazovanja, mnogi od njih vraćaju se u domovinu, gdje im visokotehnološke kompanije - investitori u Bugarskoj - nude dobro plaćen posao.

I konačno, u mojoj zemlji uopšte nema haosa. Održavanje fer i demokratskih izbora nije znak haosa, već znak demokratije i prava na slobodan izbor. To potvrđuju i činjenice koje navodite - mnogi stranci iz Francuske, Velike Britanije, Belgije, Rusije, Italije, Japana i drugih zemalja naseljavaju Bugarsku, privučeni veličanstvenom prirodom, bugarskim gostoprimstvom, sigurnim okruženjem i uslovima života i rada.

Na osnovu prava na odgovor u novinarstvu, molim da se moj odgovor objavi u vašem sljedećem izdanju, navodi se u reakciji Valeri Yotov, Ambasadora Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini.

Integralni tekst agencije France Press možete pročitati na ovom linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...