DINO ŠARAN UOČI KONCERTA U GLAVNOM GRADU BiH ZA „SB“: „Sarajevo je naša baza, „Letu Štuke“imaju malo više treme pred sarajevskom publikom“

Sarajevska Sloga za dva dana, odnosno u petak, 7. oktobra, sa početkom u 21:00 otvara vrata Dini  Šaranu i bendu “Letu Štuke”.

  • Kultura

  • 05. Okt. 2022  07. Okt. 2022

  • 0

Jedan od najboljih bendova u Bosni i Hercegovini, slobodno možemo reći i šire, „Letu Štuke“ u sklopu ovogodišnje turneje održat će koncert pred sarajevskom publikom u petak, 7. oktobra. Frotmen ovog benda Dino Šaran kaže da je najljepše svirati pred svojom publikom.

Nakon pandemije koja nas je sve poremetila, „Štuke“ su ove godine svirale od Mostara, Bihaća, preko Splita i Varaždina, do Rijeke i Zagreba.

Danas, par dana uoči koncerta u Sarajevu, pitali smo Šarana da li je floskula ona rečenica da je najteže svirati pred svojom publikom?

„Najljepše je svirati pred svojom publikom bilo gdje da se nalazi. Sarajevo je naša baza, rodni grad. Svi smo iz Sarajeva. Tako da to ima sigurno posebnu dimenziju. Uvijek ima malo više treme pred sarajevskom publikom s obzirom da smo iz Sarajeva“, dodaje Dino Šaran u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“.

Stvari se mijenjaju „mic po mic“

Podsjetimo da je posljednji album „Topla voda“ ovaj sarajevski bend objavio prije četiri godine. Dino Šaran je sjajan tekstopisac, sarađivao je sa brojnim muzičarima i pjevačima u regionu. Godine pandemije su nas sve skupa zaustavile u vremenu i prostoru.

„Ta anksiozna situacija prije dvije godine čak je možda i kočila inspiraciju. Ali ima novih pjesama s pandemijom ili bez nje. Na mene to ne utiče. Neću ništa još najavljivati“, kaže on.

„Mi smo matični brojevi, brojevi računa, Poluprazni kontejneri, isčupane klupe. Nas nema i nikad nas nije ni bilo, Samo ti se snilo. Ovih dana odluka je pala u prvom krugu, Izglasana od budala. Hvala? Ni hvala. Povjerenje? Prosperitet? Poštenje?“ – dijelovi su iz pjesme „Brojevi računa“. Na neki način uvijek je aktuelna tema, a s obzirom da su u BiH upravo sprovedeni Opći izbori, interesovao nas je i njegov stav.

„Mislim da je dobro da se stvari mijenjaju, makar i „mic po mic“. Možda su mnogi ostali razočarani. Ne bih nikoga posebno imenovao, imamo nove članove Predsjedništva BiH. Vidjećemo šta će biti u parlamentu, kako će se to rasporediti, ko će s kim i da li će ući u koaliciju. Ne bih ništa prognozirao. Uglavnom, neki pomak je napravljen. Sarajevo je, može se reći, na sigurnom“, objašnjava on, dodajući da postoje i izborne prevare, kao i pitanja vezana za „Sky“ aplikaciju o kojima se sve češće govori, što je po njemu  suštinski problem države, ali i regiona", kaže on. 

Arsenova „Kuća pored mora“

Nije novost reći da frontmen „Letu Štuka“ voli stvaralaštvo i muziku Arsena Dedića.

Prije nekoliko godina je skupa sa Boškom Jovićem i Mariom Šarićem izveo Arsenovu pjesmu "Kuća pored mora".

„Ta mi pjesma pala na pamet kad su me zvali da gostujem i odaberem „tuđu“ pjesmu. Odabrao sam Arsena, tako mi se atmosferski činilo to što rade Boško i Mario, i Alan Omerović koji je to sve snimio i složio. Odabrao sam tu pjesmu random, jedna mi je od dražih“, kaže on.

Sarajevo ispoštovalo Stinga

Nedavno je Šaran izjavio kako mu je koncert U2-a najbolji muzički događaj u Sarajevu. Proteklog vikenda veliko događaj u našoj zemlji je bio Stingov koncert u sarajevskoj Zetri.

Šaran je imao priliku ovog svjetskog muzičara slušati još davne 1997. godine u Puli.

„Stinga sam slušao u Pulskoj areni 1997. godine kad je bio mlađi. Imao je bolju postavu muzičara. Sting je veliki autor. Drago mi je da je gostovao u Sarajevu i da ga je Sarajevo ispoštovalo. Što se tiče U2-a, to je svakako bio najspektakularniji koncert u ovom gradu. Imao je svoju težinu jer je bio par godina nakon rata. To je ljude resetovalo i vratilo u civilizovani svijet. Ovom gradu, ali i državi treba koncerata, stranih izvođača. Za to treba infrastruktura, organizacija“, kaže naš sagovornik, ističući kako je BiH, nažalost, još uvijek u priličnom haosu.

„Biće koncerata“, kaže pjevač „Štuka“.

 O filmu „Skroz Sarajevo“

Dokumentarni film “Skroz Sarajevo”, reditelja Nenada Đurića prikazan je na ovogodišnjem SFF-u. Film govori o bendu Skroz,  životu i karijeri Adnana Šarana, frontmena ove grupe, odnosno mlađem bratu Dine Šarana.

„Skroz Sarajevo” je izuzetno teška priča o društvu koje je, čini se, bilo najzdravije onda kada mu je bilo najteže. Najsvjetliji dio filma, ma koliko to paradoksalno zvučalo, jeste ratni period. Sagovornici nabrajaju niz anegdota iz tog perioda - kako su na sankama vozili producenta Meštrovića, a studijsku opremu štitili tijelima kada u blizini padne granata ili kako je jedan njihov prijatelj spremao pjesmu naziva “Ljeto i maline” za koju je mislio da bi dobro predstavljala ratnu BiH na Evroviziji“, napisao je o filmu novinar i pisac Selvedin Avdić.

Frontmen „Letu štuka“ kaže da je film, prije svega, odličan, te spontan i iskren.

„Na jedan direktan način komunicira sa gledaocima. To je dobra priča o grupi Skroz, o mom bratu Adnanu Šaranu, njegovom stvaralaštvu i životu. U to sam, svakako uključen i ja kao dio porodice, kao neko ko je vjerovatano uticao na njega kao stariji brat što je prirodno. Zadovoljan sam filmom, treba da ide dalje, da ga vidi što više ljudi, te da iz toga izađe veća priča.

Anurova ostavština se može aplicirati na svako vrijeme

Na kraju razgovora sa Dinom Šaranom dotakli smo se i njegovog prijatelja, školskog druga ali i genijalnog umjetnika Anura Hadžioperspahića koji nas je napustio 29. novembra 2017. godine.

Ostaje žal za njegovim preranim odlaskom. Nedostaju njegova genijalna rješenja kako za naslovnice albuma, ali i svakodnevnice – upozoravao je umjetnik na sve prisutni fašizam kome danas svjedočimo i kroz agresiju na Ukrajinu.

„Anur i ja smo se bavili sličnim temama. Sarađivali smo, išli zajedno u školu. Sva Anurova ostavština se može aplicirati na svako vrijeme. I na ovo, nažalost i na buduće. On je imao ljevičarski način razmišljanja u stvaralaštvu u pravom smislu te riječi. Volio bih da se organizuje neka izložba njegovih radova da se podsjetimo na sve što je napravio. To su zaista sjajne stvari, odlične ideje i sjajne realizacije. Fali nam, ono što je ostavio za sobom je neizbrisivo“, kaže Dino Šaran.

„Letu štuke“ dijele još nekoliko proba pred sarajevski koncert.

„Imaćemo par proba za pjesme koje često ne sviramo po koncertima, jer ćemo u Sarajevu napraviti malo duži koncert. Spremni smo i jedva čekamo da zasviramo pred sarajevskom publikom“, kazao je na kraju našeg razgovora Šaran.

Sarajevska Sloga za dva dana, odnosno u petak, 7. oktobra, sa početkom u 21:00 otvara vrata Dini  Šaranu i bendu “Letu Štuke”, koji već decenijama zasluženo uživa posebno mjesto na muzičkoj sceni regiona - kako zbog bezvremenskih hitova, tako i zbog specifičnog umjetničkog izraza te društveno i politički angažovanih tekstova.

(Razgovarala: Sanela GOJAK)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...