INVESTICIJA U OBLASTI MEDICINE: Svi bi u Švedsku, a Šveđani stigli u Bosnu i Hercegovinu

Nakon nekoliko osnovnih podataka o samom “Medicoveru”, treba se dotaći i najvažnijeg- šta će ovo značiti za pacijente i “krvne analize”, kako to najčešće žargonski zovemo.

  • Ekonomija

  • 08. Okt. 2022  08. Okt. 2022

  • 0

Jedan od najpoznatijih evropskih giganata, kada su u pitanju laboratorijske pretrage, ušao je na velika vrata u Bosnu i Hercegovinu i već prvog dana svog ulaska imao 11 otvorenih laboratorija u šest gradova u entitetu RS. Ali to je samo početak.

Prepoznali akreditovani “Konzilijum” kao uzornu i perspektivnu laboratoriju

Kako piše poslovni portal CAPITAL, radi se o švedskom medunarodnom pružaocu zdravstvenih usluga “Medicoveru”, koji je u svoj portfolio laboratorija uključio svima godinama poznati domaći lanac laboratorija “Konzilijum”.

Upravo “Konzilijum” je godinama bio poznat kao jedina privatna laboratorija sa akreditacijom njegovih usluga i rezultata, što su sasvim sigurno prepoznali Šveđani i odlučili se na ovakav korak.

Nakon nekoliko osnovnih podataka o samom “Medicoveru”, treba se dotaći i najvažnijeg- šta će ovo značiti za pacijente i “krvne analize”, kako to najčešće žargonski zovemo.

U ponudi više od 3.000 laboratorijskih testova

“Medicover” je osnovan 1995. godine i pruža široki spektar zdravstvenih usluga preko proširene mreže u 117 klinika i 25 bolnica.

Posao se obavlja i kroz mrežu od 97 laboratorija, 733 punkta za uzimanje uzoraka krvi i 26 klinika u deset zemalja. Zemlje u kojima je “Medicover” najviše zastupljen su: Njemačka, Poljska, Rumunija i Kipar, a svoje laboratorije ima i u Srbiji, Turskoj, Gruziji, Moldaviji, Bugarskoj i Ukrajini.

Odjeljenje “Medicover” dijagnostičke usluge nudi više od 3.000 parametara za testiranje, u rasponu od rutinskih analiza krvi, do visoko napredne dijagnostike.

U grupaciji “Medicovera” su i “Oriflame”, “Synevo”, “NYPD genetics”, “Beolab”: Više o njima

Švedski “Medicover” vlasnik je i kompanija “NYPD genetics”, jedne od vodećih kompanija, kada su u pitanju prenatalni testovi.

Takođe, tu je i dobro poznati “Oriflame”, “Synevo”- kompanija koja u oblasti laboratorijskih analiza posluje u Rumuniji i Bugarskoj, “IMD institute”, koja posluje na teritoriji Njemačke, te nama poznatiji lanac laboratorija “Beolab” u Srbiji.

Najkvalitetnija medicinska oprema “Roche”

Mada je i do sada lanac laboratorija “Konzilijum” bio poznat, kako po kvalitetnim i obrazovanim, posvećenim stručnjacima, tako i po kvalitetnim mašinama, a sada to sve ide na još jedan viši nivo.

Naime, strateški partner “Medicoveru” je njemački “Roche”, čija najnovija dostignuća, kada su u pitanju mašine za analize, koriste najkvalitetnije svjetske zdravstvene ustanove.

Tako će modernim i kvalitetnim mašinama za analize “Konzilijuma” biti pridodate nove mašine “Rocha”, koje su već stigle u Centralnu laboratoriju u Banjaluci, opremljenu po standardima njemačkih laboratorija.

Laboratorije širom Bosne i Hercegovine

Nakon što su u “Medicoveru” prepoznali kapacitete “Konzilijuma”, nastavivši sa radom na dosadašnjim lokacijama, ali i novoj lokaciji , gdje se nalazi i centralna laboratorija, u parku Mladena Stojanovića u Banjaluci, planovi idu dalje. Laboratorije će biti otvarane i u drugim gradovima kao što su Trebinje, Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Istočno Sarajevo, itd.

Poslije toga su na redu i gradovi Sarajevo, Zenica, Bihać, Tuzla, Mostar…

Posebna priča je htjenje i plan “Medicovera” da u RS počne i sa bolničkim liječenjem, kroz partnerstvo sa javnim, državnim sektorom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...