SABOTAŽA KOMUNIKACIONIH KABLOVA: Hitno se oglasio general Njemačke, spominje i hibridni rat...

"Svaka trafostanica, svaka elektrana, svaki gasovod može biti potencijalni cilj napada", rekao je general

  • Evropa

  • 09. Okt. 2022  09. Okt. 2022

  • 0

Nadležni kažu da je "sabotaža" komunikacionih kablova bila razlog blokade železničkog saobraćaja u subotu.

General Bundesvera upozorava da je to tek početak "hibridnog rata" u jeku ruske agresije na Ukrajinu.

Do sada je utvrđeno da su kablovi isečeni u šahtovima u Berlinu i nadomak Dortmunda, a svi zvaničnici su govorili o "sabotaži". Istraga se vodi, počinioci su još nepoznati.

Takvi udari bi mogli biti sve češći, tvrdi general Bundesvera Karsten Brojer. "Svaka trafostanica, svaka elektrana, svaki gasovod može biti potencijalni cilj napada", rekao je on za list Bild.

Brojer, koji predvodi Teritorijalnu komandu armije, vidi pozadinu u agresiji Rusije na Ukrajinu i novonastaloj bezbednosnoj situaciji. "U Komandi se pripremamo pre svega na hibridne pretnje. To je stanje kada ne vlada baš sasvim mir, ali još ne vlada ni pravi rat."

General dodaje da se vojska priprema na napade na infrastrukturu, sajber-napade ili nadletanje izviđačkih dronova iznad kasarni. "Dakle na ubode kojima je cilj da izazovu nesigurnost u stanovništvu i uzdrmaju poverenje u našu državu."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...