SULUDE NAMJERE SJEVERNOKOREJSKOG DIKTATORA: Kim Jong Un u bijelom sakou sa slamnatim šeširom „vodi“ nuklearne vježbe…

Sjeverna Koreja ispalila je dva balistička projektila u more noću na nedjelju po lokalnom vremenu, što je bilo sedmo takvo lansiranje u dvije sedmice.

  • Svijet

  • 10. Okt. 2022  10. Okt. 2022

  • 0

Sjevernokorejska lansiranja raketa posljednjih dana predstavljaju nuklearne taktičke vježbe koje je osobno nadgledao vođa Kim Jong Un, objavila je u ponedjeljak sjevernokorejska službena agencija KCNA.

Sjeverna Koreja ispalila je dva balistička projektila u more noću na nedjelju po lokalnom vremenu, što je bilo sedmo takvo lansiranje u dvije sedmice.

Kim je nadgledao i vodio obuku jedinice za taktičke nuklearne operacije zemlje od 25. septembra do 9. oktobra, izvijestila je agencija KCNA.

Vojne jedinice zadužene za korištenje taktičnog nuklearnog oružja "organizirale su vojne vježbe od 25. septembra do 9. oktobra kako bi provjerile i procijenile kapacitete nuklearnog odvraćanja i nuklearnog protunapada zemlje što predstavlja ozbiljno upozorenje neprijateljima", naglasila je KCNA.

Agencija je vježbe nazvala odgovorom na zajedničke američko-južnokorejske vježbe u regiji, koje "dodatno jačaju tenzije u regiji istovremeno otvoreno predstavljajući vojnu prijetnju" za Sjevernu Koreju.

Sedam raketnih lansiranja koje je provela Sjeverna Koreja tokom posljednjih 14 dana bile su vježbe koje su simulirale pravi rat, dodala je KCNA.

"Kim Jong Un... vodio je vojne vježbe na terenu", precizirala je državna agencija.

Dok su pregovori o sjevernokorejskom razoružanju već duže u slijepoj ulici, Pjongjang je od početka godine povećao broj vježbi, a prošle je sedmice lansirao balističku raketu iznad Japana, prvu takvu u pet godina.

Brojni stručnjaci i dužnosnici ocjenjuju da je Sjeverna Koreja završila pripreme za novi nuklearni test, koji bi bio sedmi u njezinoj povijesti i prvi od 2017.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...