ODVJETNIK ANTO NOBILO NAJAVLJUJE PREOKRET: „Ivo Sanader je nepravedno osuđen, to možemo ispraviti samo…“

Komentirajući treću nepravomoćnu presudu u slučaju Hypo banke Ivi Sanaderu prema kojoj je oslobođen optužbi za ratno profiterstvo, Anto Nobilo je rekao da se radi o nepravednom suđenju.

  • Regija

  • 13. Okt. 2022  

  • 0

Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je u Novom danu N1 televizije novu presudu bivšem premijeru Hrvatske i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu koji je nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Komentirajući treću nepravomoćnu presudu u slučaju Hypo banke Ivi Sanaderu prema kojoj je oslobođen optužbi za ratno profiterstvo, Anto Nobilo je rekao da se radi o nepravednom suđenju:

“Ne mogu postupci tako dugo trajati kako god se završili, oni su nepravedni. Ako se završava osuđujućom presudom, treba je čim prije obznaniti javnosti jer je to i njima poruka. Ako se nešto dogodilo 1994., a postupak se vodio 15 godina, svi su zaboravili o čemu se radi. Naši suci su temljem istih dokaza donijeli različite presude – dvije osuđujuće i jednu oslobađajuću, a novih dokaza nema.

Naše pravosuđe još se stvara i problem je što je slučaj Sanader zaista bio spektakularan. On je bio premijer, pritom još karizmatičan, dobar premijer i moćan, i kad takav čovjek padne, došlo je do velikog efekta u javnosti, političkih utjcaja, pritiska javnosti i suci shvate da moraju osuditi i kad ima dokaza i kad nema. To djelo ako je počinjeno, nije imalo veze s ratom i ratnim profiterstvom, nego stvaranjem nove države i otvaranjima ambasada, a to bi se događalo da je bilo rata ili nije. U onim okolnostima se, međutim, Sanadera moralo osuditi.”

Dodaje da se sad čeka žalba, a onda postupak ide na Visoki kazneni sud te da se može očekivati da će cijela stvar trajati još najmanje godinu i pol do dvije dana. Na pitanje hoće li tražiti uvjetni otpust, rekao je:

“Ne znam nijedan slučaj da je na polovici kazne netko izašao. U pravilu je to dvije trećine ili tri četvrtine. Kod Sanadera imamo još jednu stvar gdje zdrav razum nalaže da se nešto napravi, a pravosuđe to ne dozvoljava – imamo odluku Vrhovnog suda Švicarske koja kaže – Sanader je osuđen bez pravog dokaza. Odluka švicarskog suda ne obvezuje nikog u Hrvatskoj, ali dolazimo u pravosudni procjep gdje zdrav razum nalaže ako je to tako, ako je arbitraža utvrdila, švicarski Vrhovni sud, ako je to tako, nešto je potrebno napraviti s tim predmetom, a mi nemamo pravosudni mehanizam.”

“Izgubili smo čovjeka, Sanadera, okrivljenika, a mi nemamo rješenje za njega. Možemo zaključiti da je Sanader nepravedno osuđen, a nemamo mehanizam to promijeniti, tj. imamo jedan – pomilovanje, ali ga ne koristimo. Imamo Ustavni mehanizam pomilovanja koji se koristi u dva slučaja – kao akt milosti i kao potreba vlasti da korigira pravosuđe. Dakle, pravosuđe nije savršen sustav kao nijedan drugi i nekad izbaci loše rješenje. Slučaj Sanader rekao bih da zdrav razum ukazuje da je pravosuđe izbacilo loše rješenje i može se ispraviti jedino institutom pomilovanja. Pritisak kazneno pravne represije koja bi nam pomogla, izgubili smo, bit ćemo u lošijoj poziciji. Treba ići po pravilim tražišta, pregovarati s tim što smo ipak mi država i energetika je pitanje nacionalne sigurnosti i država ima mehanizme stisnuti MOL ako ima političke volje da se uspostavi fer odnos kod upravljanja Inom“, kazao je Nobilo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...