ESKALACIJA SUKOBA: Sjeverna Koreja ispalila 10 projektila, Južna Koreja joj uzvratila, crveno upozorenje građanima......

Južna Koreja je uzvratila s tri precizna zemlja-zrak projektila, koja su pala u vode sjeverno od međukorejske pomorske granice, objavila je vojska.

  • Svijet

  • 02. Nov. 2022  02. Nov. 2022

  • 0

Sjeverna Koreja ispalila je tri balističke rakete kratkog dometa u Istočno more i najmanje sedam drugih raketa različitih tipova, uključujući jednu koja je bila usmjerena prema južnokorejskom otoku Ulleung prije nego što je pala blizu istočne obale, saopćio je Seulski združeni stožer (JCS).

"Vojska Republike Koreje nikada ne može i neće tolerirati takvu provokaciju Sjeverne Koreje", dodao je JCS. "Južna Koreja i SAD blisko će koordinirati, reagirati striktno i čvrsto."

Južna Koreja je uzvratila s tri precizna zemlja-zrak projektila, koja su pala u vode sjeverno od međukorejske pomorske granice, objavila je vojska.

Lansiranje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja objavila indirektnu prijetnju da će upotrijebiti nuklearno oružje kako bi SAD i Južnu Koreju natjerale da "plate najužasniju cijenu u povijesti", što je eskalacija njezine borbene retorike usmjerene na tekuće velike vojne vježbe koje provode SAD i Južna Koreja.

U izjavi, Pak Jong Chon, tajnik vladajuće Radničke stranke koji se smatra bliskim povjerenikom vođe Kim Jong Una, nazvao je tekuće vojne vježbe između Južne Koreje i SAD-a "agresivnim i provokativnim".

Sjeverna Koreja je tvrdila da su njeni nedavni testovi oružja imali za cilj izdati upozorenje Washingtonu i Seulu zbog njihove serije zajedničkih vojnih vježbi koje smatra probom invazije, uključujući ovotjedne vježbe u kojima je sudjelovalo oko 240 ratnih zrakoplova.

Na društvenim mrežama objavljene su snimke crvenog natpisa upozorenja na hitne slučajeve na televiziji. "Evakuirajte se do najbližeg podzemnog skloništa i pratite upute", pisalo je na upozorenjima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...