POSLJEDNJE INFORMACIJE IZ NEW YORKA: Alkalaj se nije ogradio od govora, unatoč pritisku Escobara

Od Vijeća sigurnosti se očekuje da će donijeti odluku o statusu misije ALTHEA u BiH te o produženju mandata iste za još godinu dana.

  • Vijesti

  • 02. Nov. 2022  02. Nov. 2022

  • 5

Premda se u pojedinim medijima pojavila dezinformacija da se ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj ogradio od govora koji treba pročitati na sjednici Vijeća UN-a i da je prethodno o istom upoznao Gabriela Escobara, specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, NAP saznaje da se radi o klasičnoj dezinformaciji koja je u javnost plasirana iz kabineta ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

Kako saznajemo, istina je da je Escobar zamolio ambasadora Alkalaja da ne nastupa oštro u svome obraćanju. Međutim, unatoč tome, Alkalaj će pročitati planirani govor.

Do govora je Escobar došao kroz Sekretarijat Vijeća sigurnosti UN jer se govori moraju ranije predati prije samih izlaganja.

Vijeće sigurnosti UN-a će na raspravi koja je zakazana za danas u 20:00 po srednjoevropskom vremenu raspravljati o stanju u Bosni i Hercegovini. Gana koja predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a u novembru je zakazala ovu sjednicu drugog dana svog predsjedavanja.

Prema planu zasjedanja, Bosna i Hercegovina će biti jedina tema na sjednici.

Od Vijeća sigurnosti se očekuje da će donijeti odluku o statusu misije ALTHEA u BiH te o produženju mandata iste za još godinu dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...